Islands statsminister öppnar för nyval

UTRIKES

Island. Ljus framtid, ett av de tre styrande partierna i Island, lämnar regeringen. Beslutet kommer sedan statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare.

Nu öppnar statsministern för nyval, möjligen i november.

Ljus framtid fattade ett enhälligt beslut att lämna regeringen vid ett partimöte under torsdagen, enligt en källa inom partiet.

"Vi höll ett möte i går och denna fråga diskuterades och det var det som fick bägaren att rinna över. Det här är inte i vår anda och alla var överens om att detta var slutet. Det kom som en fullständig överraskning. Det var något vi inte hade kunnat fortsätta med, det här är helt emot våra principer. Korruptionen och oärligheten är helt otrolig", säger källan till Reuters.

Öppnar för nyval

Skandalen handlar om att landets statsminister Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett brev där han rekommenderar att en dömd sexualbrottsling ska rentvås.

Mannen dömdes 2004 till fem och ett halvt års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på sin styvdotter, från det att hon var fem år till att hon fyllt sjutton.

Efter Ljus framtids beslut öppnar Bjarni Benediktsson nu för nyval och föredrar i sådana fall att det ska hållas i november, säger han enligt Reuters.

Informerat statsministern

Kriminella som har dömts för allvarliga brott på Island kan ansöka hos myndigheterna om att få sin "heder återställd", vilket innebär att de raderas från brottsregistret. För att få igenom detta måste de bland annat skicka in ett rekommendationsbrev skrivet av en nära vän eller kollega.

Inledningsvis vägrade justitiedepartementet, som leds av justitieminister Sigríður Á Andersen, från Självständighetspartiet, att avslöja vem som hade skrivit rekommendationsbrevet till den dömda sexualbrottslingen.

Men efter ett beslut av en parlamentskommitté tvingades departementet avslöja att Benedikt Sveinsson hade skrivit brevet. Vad som sedan gjorde saken värre var att justitieministern i en tv-intervju sade att hon informerat statsministern om att det var hans pappa som skrivit brevet men inte informerat någon annan.

FAKTA

Skandalerna som skakat Island

När den globala finanskrisen briserade 2008 drabbades Island av en akut bankkris. Bakgrunden var att isländska banker och riskkapitalister sedan slutet av 1990-talet investerat enorma summor i utländska företag. Bankerna tog stora risker genom en skyhög utlåning och när krisen var ett faktum sprack landets finansbubbla.

Fyra före detta chefer för Kaupthing Bank, liksom vd:n för Landsbanki, dömdes senare till fängelse.

Den tuffa åtstramningspolitik som följde utlöste stora demonstrationer i Reykjavík mot regeringen, som anklagades för att ha skapat förutsättningarna för bankkraschen.

I början av 2009 tvingades regeringen att avgå och i nyvalet straffades Självständighetspartiet, som regerat i nästan två decennier.

Den nya vänsterregeringen förlorade dock hälften av sina mandat i nästa val, 2013, efter att ha fullföljt besparingspolitiken, och den borgerliga oppositionen återvände till makten.

När landet börjat komma på fötter igen utbröt så nästa kris, då statsminister Sigmundur Gunnlaugsson tvingades avgå efter avslöjandena kring de så kallade Panamadokumenten som visade att han gömt pengar i skatteparadis.

Källa: Landguiden

TT

ARTIKELN HANDLAR OM