Terrorhotnivån nu högsta i Storbritannien

UTRIKES

Storbritannien. Minst 29 människor skadades då en sprängladdning detonerade i en tunnelbanevagn mitt i morgonrusningen i London.

Terrorhotnivån i Storbritannien har nu höjts till den högsta samtidigt som terrorgruppen IS tar på sig dådet.

Terrorhotnivån har höjts från "allvarlig" till "kritisk", den högsta nivån, vilket innebär att en ny attack väntas vara nära förestående. Det meddelade premiärminister Theresa May i ett tv-sänt uttalande på fredagskvällen.

Enligt May kommer britterna nu att få vänja sig vid att se beväpnad militär på allmänna platser. Detta frigör omkring 1 000 poliser för Scotland Yard.

– Vi gör stora framsteg för att lokalisera och gripa de ansvariga. Det är en mycket komplex utredning, säger Mark Rowley högste chef för Storbritanniens antiterrorpolis.

100-tals poliser går igenom bilder från övervakningskameror och polisen har tagit emot stort antal samtal och tips från allmänheten, säger Rowley. 77 bilder och videor från platsen har också kommit in.

Mitt i morgonrusningen

Ögonvittnen beskriver hur en våg av eld slog emot dem i tunnelbanevagnen, och svedde både hår och hud på passagerare. Klockan var runt 08.15 lokal tid och det var mitt i morgonrusningen. Tumult uppstod när människor försökte ta sig ut ur tåget.

– Folk fick skär- och skrubbsår i samband med att de flydde, berättade BBC:s reporter på plats vid stationen Parsons Green.

Enligt vittnen blev flera personer nedtrampade vid tumultet. Hittills finns dock inga uppgifter om att någon av de 29 skadade fått allvarliga eller livshotande skador. Under fredagseftermiddagen hade åtta av dem kunnat skrivas ut från sjukhus.

Bilder publicerade i sociala medier visade en brinnande vit plasthink på golvet i ett tunnelbanetåg, med vad som ser ut som sladdar hängande ut ur den. Enligt BBC hade bomben en timer. Men den exploderade inte fullt ut vilket gjorde skadorna mindre omfattande.

– Den hemmagjorda bomben har tagits bort från tåget och kommer att analyseras, säger Mark Rowley.

Stor polisinsats

Händelsen utreds som ett terrordåd och terrorgruppen IS säger sig ligga bakom dådet via sitt propagandaorgan Amaq. Men det är snarare rutin att IS tar på sig dåd även om de inte haft något med gärningsmannen att göra, säger Rowley.

Underrättelsetjänsten MI5 är inkopplad. Ett intensivt arbete pågår för att försöka fastställa vem som ligger bakom. Enligt underrättelsekällor till Sky News har polisen identifierat en misstänkt via övervakningsbilder. Ingen har ännu gripits.

Tunnelbanetrafiken kommer att vara avstängd mellan stationerna Earl's Court och Wimbledon resten av fredagen.

Khan manar till lugn

"Tankarna går till dem som skadats vid Parsons Green och till räddningstjänsterna som, återigen, reagerar snabbt och modigt på en misstänkt terrorincident", säger premiärminister Theresa May i ett uttalande.

May har under eftermiddagen lett ett möte vid landets koordinationscentral för nationella kriser.

Londons borgmästare Sadiq Khan manar samtidigt till lugn och säger att huvudstaden "aldrig kommer att skrämmas eller besegras av terrorism", enligt BBC.

Flera tidigare attacker

USA:s president Donald Trump kallar på Twitter gärningsmannen bakom explosionen för "loser-terroristen" som "måste tas om hand på ett mycket tuffare sätt".

"Det här är sjuka, galna människor som varit på polisens radar", skriver Trump vidare.

Det är dock oklart om det stämmer att de ansvariga varit kända av polisen sedan tidigare, och Trumps twittrande har kritiserats av Theresa May själv.

Om explosionen bekräftas vara en terrorattack är det den femte på sex månader i Storbritannien. Serien av attacker inleddes i mars när en ensam gärningsman mejade ner fotgängare och knivhögg en polis utanför det brittiska parlamentet.

FAKTA

Terrorattacker i Storbritannien i år

19 juni: En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök.

3 juni: En skåpbil mejar ner fotgängare vid London Bridge, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv mot människor. De skjuts ihjäl av polis. Åtta människor dör och omkring 50 skadas. IS tar på sig ansvaret.

Maj: En självmordsbombare utlöser sin sprängladdning under en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester. 22 människor dör och 116 skadas. IS tar på sig attacken.

Mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som "islamistrelaterad terrorism".

Källa: AFP

TT-AFP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM