FN fördömer på nytt Nordkorea-provskjutning

UTRIKES

Nordkorea. Nordkorea fortsätter med sina provskjutningar - och trotsar de allt tuffare sanktionerna från FN:s säkerhetsråd. Den senaste roboten uppges ha färdats längre än någon annan som landet tidigare skickat iväg.

– Detta är nog den svåraste frågan vi har i säkerhetsrådet, säger svenske FN-ambassadören Olof Skoog.

FN:s säkerhetsråd sammanträdde i ett extrainkallat möte på fredagskvällen. Där fördömdes på nytt en robotuppskjutning från diktaturen Nordkorea.

På mötet diskuterades inte nya sanktioner utan det var till för att få en gemensam reaktion på robottestet, enligt Skoog.

– Det finns ett annat spår här och det är att stärka viljan att hitta diplomatiska och politiska lösningar. Så det har vi också kort berört i dag, säger Olof Skoog till TT strax efter mötet.

Han framhäver att Sverige likt tidigare inte ser en militär lösning på krisen på Koreahalvön. Nu måste sanktionerna som antagits också implementeras, något som understryktes på mötet.

– Jag tror inte vi har provat alla möjliga vägar utan det finns fortfarande utrymme för kreativ diplomati, säger Olof Skoog.

Han kallar dock frågan den "svåraste vi har" i säkerhetsrådet.

– När de här sanktionerna börjar få effekt så kommer Nordkorea inse att det är en omöjlig väg de slagit in på och inse behovet av en politisk lösning, fortsätter han men ser en risk i att sanktionerna slår mot befolkningen och inte vapenprogrammen.

19 robottester i år

Roboten, som sköts upp på fredagen, flög över norra Japan innan den slog ner i havet. Den färdades omkring 370 mil och nådde en maxhöjd på 77 mil, enligt den sydkoreanska militären.

Det är både längre och högre än vid någon tidigare uppskjutning. Roboten nådde längre än avståndet till USA:s bas på Guam i Stilla havet.

Det är den andra roboten som skjutits över Japan på mindre än en månad, och följer på diktaturens kraftiga kärnvapentest för knappt två veckor sedan. Nordkorea har genomfört 19 provskjutningar av ballistiska robotar bara i år, enligt Seoul.

– Det här går ut både på att förstärka kapacitet och förhandlingsposition. Det följer ett mönster, säger utrikesminister Margot Wallström (S) om uppskjutningen till TT.

Hon säger också att det ökar spänningarna, även mellan USA och Nordkorea, och risken för misstag och missbedömningar.

– Det utsätter oss och andra, men framförallt deras grannar, för fara.

"Ingen ljus framtid"

– Om Nordkorea fortsätter att vandra den här vägen har landet ingen ljus framtid. Vi måste få Nordkorea att förstå det, säger Japans premiärminister Shinzo Abe.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kallar uppskjutningen för "ett hänsynslöst brott mot FN:s resolutioner".

Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson säger att det internationella samfundet är enat i synen på av Nordkoreas uppskjutningar.

USA uppmanar Kina och Ryssland att öka pressen på diktaturen. Även Kina fördömer Nordkoreas agerande, men understryker att försök att stoppa landets robot- och kärnvapenprogram bör komma genom en fredlig och diplomatisk lösning.

Hotar öka takten

Rysslands president Vladimir Putin diskuterade krisen med sitt nationella säkerhetsråd. Han har även haft överläggningar med Frankrikes president Emmanuel Macron och enligt Kreml var de ense om att förhandlingar är svaret.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini talar om en "upprörande provokation".

Robotuppskjutningen kommer bara dagar efter att nya FN-sanktioner har genomdrivits mot Nordkorea efter diktaturens senaste kraftfulla provsprängning av vad man hävdar var en vätebomb. Som svar på sanktionerna har Nordkorea hotat att öka takten i sina vapenprogram.

Landet motiverar de fortsatta provskjutningarna och sprängningarna med vad man uppfattar som fientligt beteende från USA, med syfte på de omkring 80 000 amerikanska soldater som finns utplacerade i Japan och Sydkorea.

FAKTA

Bakgrund: Nordkorea och det spända läget

Konflikten på koreanska halvön har pågått ända sedan andra världskrigets slutskede då halvön delades upp i en kommunistisk stat i norr och en kapitalistisk i söder.

Nordkorea är ett av världens mest slutna länder och majoriteten av de 25 miljoner invånarna lever under hårt förtryck.

Den kommunistiska och isolationistiska diktaturen styrs av Kim Jong-Un. Han tog över ledningen när fadern Kim Jong-Il avled i december 2011. Denne hade i sin tur ärvt makten av sin far Kim Il-Sung.

På senare tiden har läget trappats upp efter ett hotfullt ordkrig och både robotuppskjutningar från Nordkorea och ett kraftfullt kärnvapentest.

Landet får inte, enligt FN:s resolutioner, avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. I veckan antog FN:s säkerhetsråd nya resolutioner, som bland annat innebär ett totalt exportförbud för textilier och att Nordkoreas import av råolja begränsas.

TT-AP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM