Bangladesh ber världen om flyktinghjälp

UTRIKES

Burma. Ett av världens redan absolut fattigaste länder har på bara tre veckor fått ta emot drygt 400 000 flyktingar.

Nu åker Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina till FN och ber världen om hjälp för att hantera krisen med de rohingyer som flytt våldet i grannlandet Burma.

– Uppskattningsvis 409 000 rohingyaflyktingar har anlänt till Bangladesh sedan den 25 augusti, på flykt undan våldet i delstaten Rakhine i Myanmar (Burma), säger Joseph Tripua, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR.

Rohingya är en muslimsk minoritetsgrupp som lever under hårt förtryck i Burma och sedan våldet blossat upp till helt nya nivåer i delstaten Rakhine tvingats på flykt till Bangladesh.

Människorättsgrupper har kallat den burmesiska arméns insats i Rakhine för etnisk rensning.

"Lidandet fördjupas"

Bangladesh är ett av världens fattigaste länder. Förhållandena i flyktinglägren nära gränsstaden Cox's Bazar är svårt ansträngda när nyanlända rohingyer ska tas om hand, förutom de hundratusentals som flytt redan tidigare.

Olika FN-organ och hjälporganisationer kämpar, förutom de bangladeshiska myndigheterna, för att ta emot flyktingarna. Men det är svårt, och många familjer har fortfarande inte tak över huvuden.

– Behoven tycks vara ändlösa och lidandet fördjupas, säger Marixie Mercado, talesperson för FN:s barnfond Unicef.

14 000 boenden

Bangladeshs regering har skickat polisförstärkningar till området och gett militären ansvaret för att se till att utländskt bistånd transporteras till lägren. Premiärministern har också beordrat byggandet av 14 000 tillfälliga boenden, var och ett med plats för sex personer, på mindre än två veckor.

Under lördagen infördes också nya och mycket strängare begränsningar på hur flyktingarna får röra sig. De får nu inte lämna lägren eller de områden som avsatts för dem i gränsområdet.

Men premiärminister Sheikh Hasina vill också ha hjälp. Hon ska tala i FN på torsdag och kommer att be organsiationen att på starkast möjliga sätt verka för att få slut på våldet i Burma, säger hennes talesperson Nazrul Islam.

– Hon kommer också att be det internationella samfundet och FN att sätta press på Myanmars (Burmas) regering för återtagandet av alla rohingya-flyktingar till deras hemland i Myanmar.

FAKTA

Rohingya - minoritet i fokus

Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.

Det har under årtionden rått konflikt mellan muslimer och den buddhistiska majoriteten i Burma. Sedan landets självständighet 1948 beräknas cirka 1,5 miljoner rohingyer ha tvingats lämna sina hem på grund av förföljelser.

Hundratusentals muslimer är nu på flykt sedan deras byar bränts ned och människor dödats. Den burmesiska militären hävdar att man genomför insatser mot "extremterrorister", de lägger skulden för våldsamheterna på gerillagrupper som Arsa (Arakan Rohingya Salvation Army), som bland annat attackerat polisposteringar och militärbaser.

Den senaste våldsvågen tog fart den 25 augusti, parallellt med att FN:s förre generalsekreterare Kofi Annan lade fram en rapport om situationen för rohingyer. I den rekommenderade han bland annat att folkgruppen får medborgarskap samt tillgång till skola och sjukvård. Sedan dess beräknas 409 000 rohingyer ha flytt över gränsen till Bangladesh.

Källor: Svenska Burmakommittén, Arakan Rohingya National Organisation (Arno), al-Jazira, Civil Rights Defenders med flera

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM