Polisen utreder om fler är inblandade i dådet

UTRIKES

Storbritannien. Brittisk polis har gripit en 18-årig man i Dover under utredningen av det misstänkta terrordådet i Londons tunnelbana. Polisen frågar sig: Var han ensam?

Myndigheterna tror att han försökte lämna landet med färja - en färdväg som IS använt tidigare för att få in och ut personer ur Storbritannien, skriver The Guardian.

Den 18-årige mannen greps av polisen i Kent i hamnområdet i Dover strax efter klockan sju på lördagsmorgonen. Han misstänks för delaktighet i terrorism kopplat till explosionen i tunnelbanan. Enligt polisen rör det sig om ett "betydande" gripande.

I samband med gripandet utrymdes också delar av hamnområdet. Under undersökningen av platsen hittades även flera misstänkta föremål, men polisen vill inte gå in på vad det är.

Mannen fördes under kvällen till en polisstation i London. Polisen tror att den misstänkte försökte lämna landet med färja. Terrorgruppen IS, som har tagit på sig dådet, har tidigare använt den färdvägen för att få ut anhängare ur Storbritannien eftersom de sett att säkerheten inte är lika hög där, skriver The Guardian.

– Just nu håller vi ett öppet sinne för att fler kan vara inblandade i den här attacken, säger Neil Basu, chef för Storbritanniens antiterrorenhet, på en presskonferens.

"Hade en minut på mig"

Gripandet påverkar inte terrorhotnivån men myndigheten som är ansvarig för bedömningen uppger att man går igenom läget "timme för timme".

Polisen har under lördagen även genomfört ett tillslag mot en bostad i grevskapet Surrey, som ligger lite mer än två mil sydväst om centrala London. Närliggande adresser evakuerades och området spärrades av på en 100 meters radie. Räden kopplas till tunnelbanedådet men det är ännu oklart vad den ger. Ingen ytterligare har gripits.

– De sa till mig att jag hade en minut på mig att lämna huset och ge mig av, säger en trebarnsmamma i Surrey till nyhetsbyrån Press Association.

Omkring 200 boende evakuerades, några till en närliggande rugbyklubb, men de kunde senare på kvällen återvända till sina hem. Avspärrningarna är dock fortfarande uppsatta och undersökningarna fortsätter men det finns "ingen säkerhetsrisk" längre, enligt polisen.

Risk för fler dåd

Terrorhotnivån "kritisk", den högsta, innebär att myndigheterna tror att fler terrordåd kan vara nära förestående. Hundratals soldater har satts in i huvudstaden och deras uppdrag är att förstärka säkerheten vid offentliga platser för att förhindra nya attacker.

– Under den här perioden kommer militär personal att ersätta poliser på bevakningsuppdrag vid platser med särskilt skyddsbehov, säger premiärminister Theresa May i ett tv-sänt uttalande.

– Detta är en proportionerlig och klok åtgärd som kommer att ge extra trygghet och skydd medan utredningen fortsätter.

Storbritanniens inrikesminister Amber Rudd påpekar att det är "för tidigt att säga" om personerna bakom tunnelbanedådet är kända av myndigheterna sedan tidigare.

Polisen har hört över 100 av de 121 vittnen som trädde fram efter explosionen.

Inga livshotande skador

30 människor skadades när en hemmagjord sprängladdning detonerade i en tunnelbanevagn vid stationen Parsons Green under fredagens morgonrusning. Vittnen beskriver hur en våg av eld slog emot dem inne i vagnen. Bomben tycks dock inte ha utlösts fullt ut.

Flera skadades i tumultet när paniskslagna människor försökte ta sig ut på perrongen. Ingen uppges ha fått livshotande skador.

Dådet skapade stora störningar i tunnelbanenätet under fredagen, men Parsons Green har på lördagen återigen öppnats.

FAKTA

Terrorattacker i Storbritannien i år

19 juni: En skåpbil plöjer genom folkmassan som lämnar en kvällsbön vid en moské i Finsbury Park i norra London. En man dör och elva personer skadas. Föraren åtalas för terrorrelaterat mord och mordförsök.

3 juni: En skåpbil mejar ner fotgängare vid London Bridge, varpå tre män hoppar ur bilen och går till attack med kniv mot människor. De skjuts ihjäl av polis. Åtta människor dör och omkring 50 skadas. IS tar på sig ansvaret.

Maj: En självmordsbombare utlöser sin sprängladdning under en konsert med artisten Ariana Grande i Manchester. 22 människor dör och 116 skadas. IS tar på sig attacken.

Mars: Fem människor dödas och över 50 skadas när en man kör på människor på Westminster bridge i centrala London, varpå han knivhugger en polis till döds. Gärningsmannen skjuts sedan ihjäl av polis. Attacken beskrivs som "islamistrelaterad terrorism".

Källa: AFP

TT-AP-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM