Många afghanska shiamuslimer slåss i Syrien

UTRIKES

Iran. Iran rekryterar tusentals shiamuslimer från Pakistan och Afghanistan till att slåss på president Bashar al-Assads sida i kriget i Syrien.

Men i Afghanistan oroas folk för att det ska provocera terrorgruppen IS till ännu fler dåd.

De pakistanska och afghanska shiamuslimerna lockas med löften om bostäder, månadslöner på ungefär motsvarande 4 800 kronor samt att de ska få arbete i Iran när de kommer tillbaka från Syrien.

Omkring en miljon afghanska flyktingar, de flesta shiamuslimer, bor i Iran. Nu slåss några hundra shiiter från Pakistan i Syrien, medan de från Afghanistan är cirka 6 000. De formar till och med en egen brigad och har hyllats offentligt av Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei.

Den mest profilerade fienden för shiamuslimerna som slåss i Syrien är den extrema sunnimuslimska terrorgruppen IS. Men IS har mer och mer börjat bli aktiva även i Afghanistan, där de utfört en rad blodiga attentat.

Nu växer oron bland shiiter i Afghanistan för att deras troskamraters kamp i Syrien ska användas av IS som motiv till ännu grymmare terrordåd.

Mohammed Naim, en shiamuslimsk restaurangägare i Kabul avlossar en vädjan till Iran:

– Skicka inte de fattiga afghanska shiamuslimska flyktingarna att slåss i Syrien för då attackerar Daesh (IS) direkt mot shiiter.

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM