De politiska klyftorna ökar i Trumps USA

UTRIKES

USA. Väljare som tycker att den "andra sidan" är självisk och osmart - och som för allt i världen inte vill se sitt barn gifta sig med någon av annan politisk färg. Klyftorna mellan USA:s politiska höger och vänster ökar snabbt. Men att utvecklingen drivs av sociala medier är inte självklart, enligt ekonomiprofessorn Matthew Gentzkow.

– Dels har polariseringen pågått sedan långt innan sociala medier fanns. Och dels ökar polariseringen mest i grupper som inte använder sociala medier så mycket, som bland människor över 75 år, säger Sverigeaktuelle Gentzkow, som verkar vid Stanford University i Palo Alto i Kalifornien och som forskat i polarisering och medier.

Giftigt språk och tv

Att splittringen mellan republikaner och demokrater i USA har växt sedan 1960-talet stöds av ett antal undersökningar. De visar bland annat att kongressledamöternas språk har blivit giftigare och partiöverskridande uppgörelser mer ovanliga, något som sannolikt påverkar väljarna. 2010 sade närmare 50 procent av republikanska anhängare och 30 procent av demokraterna att de skulle bli ledsna om deras barn gifte sig över partigränserna. Motsvarande siffra i båda grupperna 1960 var fem procent.

Men frågan är vad som egentligen driver amerikaner att i högre grad nu än på 1960-talet säga att man inom det egna partiet är smartare och mindre själviska än motståndarsidan? Diskussioner om digitala medier och filterbubblor till trots påpekar Gentzkow att tv fortfarande är amerikaners viktigaste källa till politisk information - och en starkt bidragande faktor till polarisering.

– I nuläget visas extremt partiskt innehåll på tv. Fram till sent 1990-tal var det ingen större politisk skillnad på tv-kanalerna, men när kabel-tv gjorde entré kom partiska kanaler som högerorienterade Fox News och MSNBC, som lutar åt den politiska vänstern, säger han.

Brutit normer

TT: Men anser du inte att sociala medier påverkar människor indirekt eftersom de används flitigt av makthavare, politiker och journalister?

– Möjligen. Men teknologin är inte det centrala. En president som Donald Trump hade hittat en väg att få ut sitt ocensurerade budskap även utan Twitter.

Och just fenomenet Donald Trump är en stor enskild faktor som eldat på polariseringen det senaste året, enligt Gentzkow.

– Den fientliga inställningen mellan partierna, människors bristande tilltro till medier, att fördomar luftas fritt. Allt detta har förändrats på grund av Trump. Han har brutit normer och gyllene regler på ett sätt som gör att det är svårt att backa.

FAKTA

Politisk splittring i USA

Forskning visar att amerikaner är uppdelade i två tydliga politiska läger: konservativa som oftast röstar på Republikanerna och liberala vänsterväljare som stödjer Demokraterna. Det blir allt mer ovanligt att människor har liberala åsikter i vissa frågor och konservativa åsikter i andra. Det blir också mer vanligt med en negativ, hätsk syn på den "andra sidan".

De ideologiska låsningarna gör att andelen väljare som röstar på samma parti i både president- och kongressval har ökat från 71 procent 1972 till 90 procent 2012.

I kongressen har bruket av ett "mer partiskt" språk ökat lavinartat sedan 1990. Ett exempel på sådant kan vara om man refererar till papperslösa migranter som "främlingar som vistas olagligt i landet" eller "arbetare som inte har sina papper i ordning".

Samtidigt är tv fortfarande en mycket viktig nyhetskälla för amerikaner. 41 procent hämtar sina nyheter från tv, 35 procent från tryckta tidningar och 8 procent från digitala medier, enligt en undersökning från 2013.

Källa: SNS Analys, McKinsey med flera.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM