Väljare strök politiker med utländska namn

UTRIKES

Norge. I det norska valet ströks kända politiker och kandidater med utlandsklingande namn i högre grad än andra i huvudstaden Oslo.

Många av personerna med utländska namn stod långt ned på listorna, skriver Aftenposten.

– Det är uppenbart att det är vissa väljare som inte vill ha personer med utländsk bakgrund i stortinget, säger forskaren Jo Saglie vid Institutt for samfunnsforskning, till tidningen.

Profilerade politiker som Jonas Gahr Støre (AP), Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (FRP) och Ine Eriksen Søreide (H) hör till dem som traditionellt sett stryks oftast i valet.

– Det är logiskt att man stryker en kandidat man har ett förhållande till, men när det gäller kandidater med icke-norska namn kan de ha gjort det av en annan anledning, säger Jo Saglie.

I Olso var Aisha Naz Bhatti förstanamn på listan för Senterpartiet, och fick störst andel strykningar i årets val. Hon säger att det är synd om kandidaters namn och bakgrund påverkar väljarna.

– Vi vill ju att stortinget ska spegla befolkningen. Så jag hoppas och tror att de flesta väljarna kan se bortom etnicitet och icke-norska namn, säger hon till Aftonposten.

Vid val till det norska parlamentet kan väljarna påverka ordningen på personvalslistorna genom att sätta önskad siffra framför kandidaternas namn, eller genom att stryka namn för att rösta ner dem.

TT-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM