Turkiet: Kritiker rasar mot att Darwin slopas

UTRIKES

Turkiet. När gymnasielever i Turkiet börjar höstterminen är det sista läsåret som de får lära sig om Darwins evolutionslära på biologilektionerna. Nästa höst stryks den ur läroplanen - ett kontroversiellt beslut som möter hård kritik.

Biologiämnet är bara ett av en mängd ämnen i läroplanen som är föremål för översyn av president Recep Tayyip Erdogans konservativa regering. Att evolutionsläran stryks motiveras med att den är "kontroversiell och svårbegriplig" - och ska få läras ut först på högskolenivå. Andra ändringar är att religionämnets lära om jihad ska kopplas ihop med "kärlek till fosterlandet", och den sekuläre Mustafa Kemal Atatürks betydelse tonas ned i läroböckerna.

Revisionen väcker protester från både opposition, fackföreningar, forskare och elever. Turkiska elever ligger redan under snittet i naturvetenskapliga ämnen enligt OECD, och många befarar att de nu blir ännu sämre.

– Vi kommer inte att kunna producera bra läkare, bra forskare, när studenter examineras från högskolan med den här graden av kunskapsbrist, säger Mehmet Somel, chef för det turkiska sällskapet för miljöforskning och evolutionär biologi.

Samtidigt når biologen Cagri Mert Bakircis onlineprojekt på Facebook - där han säger sig kunna lära ut evolutionsteorin på tio sekunder - närmare åtta miljoner människor varje vecka.

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM