Nya turer i österrikiska valkampanjen

UTRIKES

Österrike. Med bara nio dagar kvar till nyvalet i Österrike tar anklagelserna om smutsigt kampanjande från Socialdemokraterna nya vändningar.

En medarbetare till partiets skandalomsusade rådgivare hävdar att han fått ett miljonerbjudande för att gå över till konkurrerande partiet ÖVP.

Ingen kan väl påstå att det har gått särskilt bra för socialdemokratiska SPÖ och partiets kampanj inför nyvalet. Och mycket av det som felat är kopplat till en tidigare rådgivare till partiet, Tal Silberstein.

För snart en vecka sedan framkom det att Silberstein står bakom två olika Facebook-konton som syftat till att misskreditera SPÖ:s stora konkurrent - Sebastian Kurz, partiledare för det konservativa ÖVP.

"Kern visste inget"

Det märkliga är att aktiviteten på dessa fortsatt, trots att Silberstein tidigare i somras greps i Israel misstänkt för penningtvätt. SPÖ bröt i samband med detta sitt avtal med honom.

De stora frågorna har varit vem som fortsatt driva kontona, vem som betalat för detta och hur mycket SPÖ:s partiledning vetat.

Nu har en medarbetare till rådgivaren, Peter Puller, talat ut i tidningen Die Presse. Han försäkrar att SPÖ:s partiledare, tillika landets förbundskansler Christian Kern, inget vetat om kontona. Han säger också att han efter att Silberstein gripits fick ett erbjudande från ÖVP, som innebar att han skulle få 100 000 euro (motsvarande drygt 950 000 svenska kronor) om han gick över på det partiets sida.

– Jag tog inte erbjudandet, men jag kan ju inte utesluta att andra gjorde det, säger Puller till tidningen.

ÖVP förnekar

ÖVP förnekar att man gett något erbjudande till Puller.

Peter Puller säger att Silbersteins kontor fortsatte driva kontona eftersom det fanns en budget och inga nya order kommit.

– Vi ville testa vissa specifika grupper och se deras reaktioner, det skulle användas i forskningssyfte, säger Puller, som hävdar att Silberstein ville använda kunskapen i kommande valkampanjer.

TT