Ryssland anklagar USA för flaggstöld

UTRIKES

USA. Ryssland har protesterat mot USA och hävdar att ryska flaggor stulits från landets konsulat i San Francisco.

Flaggorna är i tryggt förvar, enligt USA.

USA beordrade i augusti Ryssland att stänga sitt konsulat i San Francisco sedan Moskva fattat ett beslut som tvingar hundratalas amerikanska diplomater att lämna Ryssland. Personalen lämnade konsulatet förra månaden.

Efter det har tonen skärpts ytterligare i den diplomatiska krisen. Nu säger Ryssland att amerikanska myndigheter i förra veckan bröt sig in i konsulatets bostadsdel.

"Den senaste skamliga händelsen. I San Francisco har flaggor stulits från byggnaden vid @ConsulRussiaSF" twittrar den ryska ambassaden i USA på sitt engelskspråkiga konto, tillsammans med en bild på en bar flaggstång.

"Vi begär att amerikanska myndigheter lämnar tillbaka våra statliga symboler".

Amerikanska UD har en annan version. "Flaggorna vid de tidigare konsulära fastigheterna i San Francisco har respektfullt halats och finns nu tryggt förvarade i varje byggnad", heter det.

Ryssland har lämnat in en formell protest, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

President Vladimir Putin har tidigare beordrat det ryska utrikesdepartementet att stämma USA:s regering för att ha beslagtagit rysk diplomatisk egendom i USA.

FAKTA

Rysk-amerikanska diplomatkriget

29 december 2016: Avgående USA-presidenten Barack Obama beslutar att utvisa 35 ryska diplomater, stänga ryska fastigheter i USA samt besluta om sanktioner mot ryska underrättelsetjänster, bland annat med anledning av de misstänkta cyberattackerna i samband med presidentvalet i USA. Ryssland avstår från motåtgärder.

30 juli 2017: Moskva kräver att USA minskar antalet diplomater och ambassadanställda i Ryssland med 755 personer senast 1 september, som svar på att den amerikanska kongressen röstat igenom nya sanktioner mot Ryssland, som straff för Rysslands inblandning i det amerikanska presidentvalet i fjol och annektering av den ukrainska Krimhalvön.

21 augusti: USA meddelar att det ryska kravet på bantad personalstyrka på USA:s beskickningar i Ryssland leder till att nya visumregler för ryska medborgare som vill resa till USA. Visumhanteringen vid konsulaten i S:t Petersburg, Jekaterinburg och Vladivostok stoppas. Ryska medborgare tvingas resa till Moskva för att söka visum.

31 augusti: USA beordrar Ryssland att stänga sitt konsulat i San Fransisco. USA krävde också att Rysslands kontor i Washington respektive New York stängs.

1 september: Svart rök syntes från det ryska konsulatet i San Francisco. Brandkåren ryckte ut men stoppades i dörren. "Branden var inte oavsiktlig", sade räddningstjänsten.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM