Nederländsk bil får sola sig i segeräran

UTRIKES

Australien. En bil från ett nederländskt team har vunnit World Solar Challenge, som går ut på att så fort som möjligt korsa Australien med en soldriven bil.

Bilen Nuna 9 vann tävlingens huvudklass Challenger då den nådde fram till Adelaide först, strax före klockan 16 på torsdagen, lokal tid.

Färden över kontinenten tog strax över 37 timmar, och laget fick bland annat anpassa strategin till följd av kraftiga vindar.

Att teamet bakom bilen skulle ta hem tävlingen var ändå något av en lågoddsare, eftersom de tidigare vunnit sex gånger sedan den startade 1987, och är det mest framgångsrika laget i World Solar Challenges historia.

– Vi ska fira, men först ska jag ta en dusch. Det har jag inte gjort på en vecka, säger teknikern Marten Arthens till nyhetsbyrån AAP.

Bilen har i genomsnitt färdats i 80 kilometer i timmen på den 300 mil långa tanan.

Något långsammare går det för svenska JU Solar Team från universitetet i Jönköping, som enligt arrangörens resultatlista tagit sig 2 178 kilometer med en medelhastighet på 57,3 kilometer i timmen i sin bil Solveig. Laget ligger på en åttondeplats i Challenger-klassen.

MDH Solar Team från Mälardalens högskola deltar i Adventure-klassen, som är utom tävlan.

TT