Lukasjenko inbjuden till Bryssel

UTRIKES

EU. Inte sedan 1995 har Vitrysslands diktator Aleksandr Lukasjenko besökt EU-högkvarteren i Bryssel. Men nu är han i alla fall inbjuden, inför EU:s toppmöte med ledarna från det så kallade Östliga partnerskapet den 24 november.

– Vitryssland är inbjudet att delta på samma sätt som övriga partnerländer. Vem som representerar Vitryssland är upp till Minsk att avgöra, säger en talesman för toppmötet till nättidningen EU Observer.

Lukasjenko har i flera omgångar varit stoppad från inresa till EU med anledning av olika sanktioner mot den vitryska regimen. För närvarande råder dock inget visumförbud mot presidenten själv.

Inbjudan till Lukasjenko har väckt skarp kritik på vissa håll. Östeuropaexperten Hrant Kostanyan på tankesmedjan Ceps jämför dock med Azerbajdzjans ledare Ilham Aliyev, som flitigt deltar i liknande möten.

– Jag kan prata en timme eller mer om människorättsproblem i Vitryssland, men situationen i Azerbajdjzan är allvarligare. Om man bjuder in Aliyev kan man lika bra bjuda in Lukasjenko, säger Kostanyan till EU Observer.

Senast Lukasjenko var i Bryssel var under det franska ordförandeskapet våren 1995. Då talade han om sitt mål att en gång göra landet till EU-medlem.

– Vi har inte kommit till EU för att tigga. Vi har kommit för att bli en partner, sade Lukasjenko efter samtal med EU:s då 15 medlemsländer.

FAKTA

EU:s östliga partnerskap

EU:s östliga partnerskap startades på initiativ av Sverige och Polen och omfattar de forna Sovjetrepublikerna Ukraina, Vitryssland, Moldavien, Georgien, Armenien och Azerbajdzjan.

Vartannat år möts respektive ledare i toppmöten på stats- och regeringschefsnivå. Efter möten i Prag 2009, Warszawa 2011, Vilnius 2013 och Riga 2015 hålls årets möte i Bryssel den 24 november.

Luxemburg, TT:s korrespondent