TT-Sport

Svensksuccén: Guld och silver i diskusfinalen

Av: 

TT

TOKYO 20210731 Sveriges Daniel Ståhl och Simon Pettersson firar efter diskusfinalen under sommar-OS i Tokyo. Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD **
TOKYO 20210731 Sveriges Daniel Ståhl och Simon Pettersson firar efter diskusfinalen under sommar-OS i Tokyo. Foto Björn Larsson Rosvall / TT kod 9200 *** Bilden ingår i SPORTPAKET. För övriga BETALBILD **

TT-SPORT

Medaljtorka hittills. Då ordnade diskuskastarna två svenska medaljer på samma gång.

Daniel Ståhl och Simon Pettersson kunde fira första en historisk svensk dubbelseger på Olympiastadion i Tokyo.

– I am a Swedish viking, ryter Ståhl medan han gick ärevarv insvept i den svenska flaggan.

De tränar tillsammans i Växjö dag in och dag ut. Nu får de även ställa sig på prispallen i Tokyo tillsammans.

Daniel Ståhl, regerande världsmästaren och ohotad världsetta, överst. Simon Pettersson, som fått sitt stora genombrott den här säsongen, på silverplats.

Tillsammans tog den en osannolik dubbelseger.

– Tack för att ni kommer och kollar och för att ni betalar extra för Discovery Plus, det är värt att se vettu, säger Daniel Ståhl innan han och Simon Pettersson inleder sitt ärevarv runt Tokyos olympiastadion medan Abbas ”Dancing queen” går ut i högtalarna på arenan.

Ståhl pratar direkt in i kameran till sin familj och vänner hemma i Sverige och avslutar.

– Jag ringer sen i natt och jag älskar er och jag älskar hela Sverige, mitt land.

Första på 73 år

Det är första gången sedan OS i London 1948 två svenskar tar medalj i samma friidrottsgren i ett olympiskt spel.

Det mesta har handlat om Daniel Ståhl inför diskustävlingarna i Tokyo. Sedan gav svensken ett styrkebesked redan i kvalet. Frågan var hur finalnerverna skulle te sig?

Rätt bra, visade det sig snabbt.

Ståhl såg laddad men lugn ut när uppvärmningen drog i gång och fick iväg ett träningskast på omkring 67 meter utan att förta sig.

Han inledde sedan visserligen finalen med relativt blygsamma 63,72. Men i andra försöket fick han på 68,90 vilket var över två meter före närmaste konkurrent i det skedet.

Det blev sedan 65,16 i tredje omgången, 66,10 i fjärde, 67,03 i femte och när sista kastet skulle göras var guldet redan klart.

Petterssons superkast

Simon Pettersson inedde lite sämre, men klättrade så så småningom till bronsplats med 66,58, blev sedan nedpetad igen – men svarade med ett superkast i femte omgången – 67,39.

Därmed låg träningskompisarna, som tränar under Vésteinn Hafsteinsson i Växjö, etta och tvåa inför sista kastet.

I Rio de Janeiro för fem år sedan tog det stopp redan i kvalet för Daniel Ståhl. Men till Tokyo kom svensken i storform och som storfavorit.

Den här gången räckte det med ett enda kast i kvalet (66,12 meter) – där Ståhl var ensam om att klara kvalgränsen (66,00).

Men finalen bjöd på betydligt bättre kastning än kvalet – av flera.

Från Lukas Weisshaidinger, Österrike, exempelvis. Weisshaidinger fick på 67,07 meter i tredje omgången. Men det räckte inte mot de båda svenskarna.

Publisert: