TT-Sport

Rolfö: "Varit ett krig att ta sig tillbaka"

Av: 

TT

TT-SPORT

Den stora dagen är på fredag, den största i Fridolina Rolfös karriär – och det av fler skäl än det uppenbara:

Att få vinna och fira ett OS-guld.

Att leva upp till det olympiska mottot att delta betyder också mycket.

– Det har varit ett krig för att ta sig tillbaka från alla dessa skador, säger hon.

Upprepade skador, skadekänningar och sjukdomar. Rolfös landslagskarriär har kantats av motgångar som skadeuppehåll, återbud och mästerskapsdrömmar som gått i kras.

Sådant behöver hon inte fundera på i Tokyo.

Rolfö fick rubrikerna efter målet – semifinalens enda mot Australien – som tog landslaget till Olympiastadion och fredagens final mot Kanada. Men hon har betytt mer än så för ett lag som vunnit svenska folkets hjärtan.

Känner mig pigg

– Det har varit många matcher på kort tid, men jag känner att min fysiska status är bra. Jag hoppas att jag kan ge det sista till laget i sista matchen också.

Med tanke på den fysiska och mentala dränering ett långt mästerskap i den japanska sommarhettan innebär, gav förbundskaptenen Peter Gerhardsson spelarna en träningsfri onsdag.

– Vi äter, vi firade ”Mondo”, jag åkte på dopningkontroll. Det har varit dagen hittills, säger Fridolina Rolfö.

Att det var upplyftande att hänga med Armand Duplantis fattar var och en.

Inspirerad av Duplantis

– Jag blev jätteinspirerad av att se på honom i går och att få fira honom på det sätt som han förtjänar, säger Rolfö om träffen med den färske stavhoppsmästaren.

Snart kan det vara hennes tur att stå med en guldmedalj i OS-byn och möta den övriga svenska truppens uppskattning och beröm.

En som imponerats av Rolfös OS är Kosovare Asllani.

– Hon har kvalitéer som kan vara matchavgörande. För oss som lag är det skönt att ha en sådan som Fridolina i form. Men det absolut viktigaste är att hon får känna sig skadefri och kan göra sig själv rättvisa. Det har hon visat i den här turneringen.

Vill se fler skott

– Vi gillar att ha henne i form. Varje gång hon kommer i skottläge tänker jag: ”Varför lossar hon inte bössan?”, säger Asllani.

TT: ”Kosse” tycker att du ska skjuta oftare?

– Sade hon det? Det är kul att ens lagkamrater uppskattar att man skjuter. Jag gillar att komma i de lägena och jag har tränat mycket för att få skotten innanför målramen, säger Rolfö som gjort tre mål hittills i turneringen.

– Det är kul när det lönar sig.

TT: Hon är glad för din skull, att du är med och i den form du är.

– Jag har missat två av tre mästerskap jag varit med till och fått avsluta min resa för tidigt. Nu hoppas jag att jag kan få vara med hela vägen, spela finalen och avsluta mästerskapet med att vara skadefri. Det är en stor dröm jag har.

TT: Ett OS-guld skulle göra det här äventyret till något alldeles speciellt med tanke på vad du har bakom dig?

– Absolut. Självklart. Det är den största dröm jag har och jag vill inget annat än att vinna OS-guldet.

Publisert: