Pistorius: Jag gjorde ett misstag

Stockholm. Åklagaren inledde tufft i dag mot den mordmisstänkte löparstjärnan Oscar Pistorius i rättegången i Pretoria. Pistorius sköt i fjol ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp, av misstag hävdar han själv.

– Erkänn, du sköt och dödade Reeva Steenkamp, sade åklagaren Gerrie Nel innan han presenterade en videofilm där Pistorius sköt på en vattenmelon.

I filmen sade Pistorius "den är inte så mjuk som en hjärna, men den är en zombiestoppare".

– Kulan som gick in i Reevas hjärna hade samma effekt, sade Nel och visade en bild på den döda kvinnan.

Det fick Pistorius att lägga huvudet i händerna och börja gråta.

– Jag behöver inte se bilden, jag plågas fortfarande av minnesbilderna, sade Pistorius, som sedan fick ledas ut ur rättegångssalen.

Under försvarets förhör tidigare under dagen sade Pistorius att det inte var hans avsikt att döda Reeva eller någon annan. Han trodde att det var en inbrottstjuv i badrummet när han sköt genom dörren.

När sedan åklagaren pressade honom svarade Pistorius:

– Jag gjorde ett misstag, mitt misstag var att jag tog Reevas liv.

Pistorius hävdade att han talar sanning och att han inte ändrat sin version av händelseförloppet den natt som Steenkamp sköts. Därefter försökte dock åklagaren Nel slå hål på hans berättelse genom att visa på ändringarna i Pistorius berättelse från det första förhöret till rättegången. Pistorius hävdade å sin sida att polisen måste ha flyttat på saker i sovrummet.

Nel anklagade Pistorius för att inte svara på frågorna utan i stället försöka föra fram sina ståndpunkter och när Pistorius ögon fylldes med tårar när han skulle prata om skotten, hånade Nel honom:

– Jag tror att du fejkar, sade Nel och skrattade.

TT

Publisert: