Nio raka mål räckte inte för Sverige

TT-SPORT

Handboll. Manuset var färdigskrivet.

Tidernas vändning skulle ge Sveriges handbollsdamer en historisk första VM-medalj - men nio raka mål räckte inte.

Nederländerna vann bronsmatchen med 24-21 (14-8).

– Det är tungt. Vi är så jäkla nära, säger Isabelle Gulldén.

Sverige tog hem gruppen före Norge, vann sex matcher i följd och hade gjort sitt bästa VM någonsin.

Det betydde inte särskilt mycket när spelarna tittade upp mot jumbotronen drygt 33 minuter in i bronsmatchen mot Nederländerna.

Siffrorna 9-16 beskrev inget lyckat mästerskap. I orange och svart förkunnade de att det svenska spelet hade havererat totalt när det betydde som mest.

Men, men, men ...

Ett landslag som aldrig ger upp kan komma tillbaka. En förlorad match kan vändas till seger.

Sverige gjorde nio raka mål i andra halvlek och var på väg mot ett hägrande brons.

– Nu tar vi det, kändes det som. Men sedan är det som om vi inte går 100 procent för det. Det är frustrerande, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

– Det kändes som om vi kunde rycka och man trodde in i det sista att det skulle gå, säger spelmotorn Isabelle Gulldén, som fick ta en ofrivillig paus i första halvlek efter att ha fått ett motståndarfinger i vänster öga.

Nederländerna gjorde 5-1 på matchens sista fyra minuter och vann med 24-21.

– Att åka ut i en åttondel är också riktigt tungt. Då är det ett fiasko. Men när det är så nära känns det extra mycket, säger Gulldén.

"Var förbannade"

Det svenska anfallsspelet fungerade i stort sett prickfritt fram till finalhelgen i Hamburg. I Barclaycard Arena gick det betydligt trögare.

Det var väntat att Frankrike, världens bästa försvarslag, skulle kunna bromsa Sveriges framfart i semifinalen, men att Nederländerna fick ett så fast grepp om den blågula offensiven var en överraskning.

Trots alla försäkringar om att besvikelsen efter semifinalen var ett minne blott var det slarvigt och tveksamt.

– Vi är inte riktigt där helt enkelt. Vi var riktigt förbannade (i halvtid). I andra halvlek kommer de knappt fram till mål. Det är verkligen två vitt skilda halvlekar, säger Gulldén.

Ljus framtid

Det som hände kunde ha blivit ett stycke svensk idrottshistoria.

I stället kan det bli början på en period med nya och återkommande framgångar. Sabina Jacobsen har tittat in i spåkulan och sett framtiden.

– Den ser ljus ut. Vi har många unga spelare och flera äldre som fortfarande har flera år kvar i landslaget. I det här mästerskapet har vi verkligen visat vilka kvaliteter vi har. När vi spelar bra är vi ett topplag som kan ta guld i ett mästerskap. Men det gäller att hålla den nivån de sista matcherna också, säger hon.

Isabelle Gulldén håller med:

– Vi har tagit stora kliv bara på ett år. Nu har vi varit här och fått känna på det. Det kommer förhoppningsvis att vara ett ännu bättre Sverige om ett år. Det enda vi ska jobba på är att våra dippar inte blir så stora. Det gör man genom att hela tiden gå in i matcher som betyder någonting, säger hon.

Hamburg, TT:s utsände