Ny seger för Nurmos och Goop

TT-SPORT

Trav. På julafton vann travtränaren Timo Nurmos med Readly Express på Vincennes. I segersulkyn satt Björn Goop.

I annandagens V75-finaler på Solvalla blev det ny seger för Nurmos & Goop när Zenit Brick lekte hem guldfinalen. Det var nionde V75-vinsten på drygt ett år.

Björn Goop tog en lugn start från innerspår och letade sig snabbt ut i andraspår. Det blev så småningom fjärdepar utvändigt. På sista långsidan var det långt fram till täthästarna men Zenit Brick avslutade mycket vasst ute i tredje-fjärdespår och 100 meter från mål var segern klar.

– Zenit Brick är tuff, han tål att gå på i spåren, berömde Björn Goop.

Zenit Brick debuterade på V75 den 1:a november 2014. Efter åtta starter kom första vinsten på Romme 22:a oktober 2016.

Därefter har sexåringen tagit ytterligare nio V75-segrar och är nu uppe i högsta klassen.

Utnyttjade speeden

Daniel Redén köper gärna starthästar i USA. Hans två största stjärnor, Propulsion och Delicious, är inhandlade på auktion i Harrisburg och på The Meadowlands, New Jersey.

Double Exposure köptes förra hösten i Harrisburg och kan bli nästa stjärna. Det fyraåriga stoet spurtade enkelt hem den första V75-avdelningen efter ett lopp som fyra i andraspår.

Örjan Kihlström satt som vanligt i sulkyn och han utnyttjade stoets vassa speed.

– Double Exposure fick problem med hjärtat när hon kom till oss, så hon fick vila länge. Sedan började vi lugnt med henne och det har blivit tre rätt så snälla lopp. Men senast spurtade hon fint och jag hade bra känsla inför loppet idag. Trodde också att den tunga banan skulle passa eftersom hon känts stark i träningen hemma, sade Solvallatränaren.

Örjan Kihlström var imponerad av amerikanskan.

– En topphäst som har det mesta.

"Kusligt bra häst"

Double Exposure tränades i USA av Tony Alagna, som även hade Redéns stjärna Propulsion i stallet.

Double Exporsure fick en lugn inledning på karriären i Nordamerika. På hösten vann hon tvååringsloppet Goldsmith Maid på The Meadowlands med hela 194 000 dollar i förstapris.

Som treåring tävlade hon hela tiden mot dem bästa i kullen, det blev två vinster, men hon hade svårt att räcka till mot dem allra bästa. Donato Hanover-stoet kvalade in till Hambletonian Oaks och Kentucky Futurity men slutade oplacerad. Hon kom till Sverige med raden 19-6-2-2 och 317 000 dollar på kontot.

– Det är en kusligt bra häst. Double Exposure är bara fyra år, tänk vad bra hon ska kunna bli nästa år med lite mer träning, sade Redén, som jämförde henne med hans första stostjärna Delicious.

TT