Skidlöftet OS-uttagen: Väldigt förvånad

TT-SPORT

OS. Trots att säsongsstarten dröjde på grund av en överbelastningsskada fick skidtalangen Ebba Andersson en OS-biljett som tidig julklapp.

– Det känns jättekul, jag blev väldigt förvånad när jag fick beskedet, säger hon.

Det stora genombrottet på seniornivå fick Andersson i VM i våras där hon var med i stafettlaget som tog silver. Först till den här säsongen har 20-åringen fått en plats i landslaget, men världscupstarten dröjde till den 10 december eftersom hon drabbades av en överbelastningsskada i underbenet.

Trots att världscupplaceringarna inte varit bättre än 25, 13 och 16 valde Sveriges olympiska kommitté att ge Andersson en OS-biljett enligt framtidskriteriet - att hon ska få åka till Pyeongchang mest för att se och lära.

– Jag hade inte väntat mig att få besked så här tidigt, men det är väldigt bra. Nu kan jag verkligen förbereda mig på bästa sätt, säger hon.

Ändrar inte upplägg

Det tidiga OS-beskedet ändrar inget i hennes tränings- och tävlingsplanering.

– Jag ska inte köra Tour de ski, det var bestämt sedan tidigare. Nu ska jag träna lite och någon vecka efter nyår ska jag köra i skandinaviska cupen. Och därefter blir det världscuptävlingar.

TT: Vad hoppas du få köra för distanser i OS?

– Det känns väldigt tidigt att få den frågan, jag har knappt hunnit smälta att det är på riktigt att jag fått en plats dit. Jag hoppas få åka så många distanser som möjligt, men det är lång tid kvar och jag får se vad det slutar med.

Skridskoåkare uttagen

Även skridskoåkaren Nils van der Poel, 21, är uttagen enligt framtidskriteriet.

Ytterligare fem längdskidåkare och två skicrossåkare har fått klartecken från Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Hanna Falk är uttagen till skidsprinten, övriga skidåkare är Ida Ingemarsdotter, Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Daniel Richardsson.

De skicrossåkare som fått biljetter till Pyeongchang är Lisa Andersson och Erik Mobärg.

Hittills har 37 aktiva tagits ut, 17 damer och 20 herrar, samt tio lag till spelen som invigs den 9 februari.

Den 12 och den 16 januari tar SOK ut fler till OS.

TT