Ustiugov: Det är inte rättvist

TT-SPORT

Skidor. Sergej Ustiugov hade uppvisning i Val Müstair när den första etappen av Tour de Ski avgjordes.

– Jag vill verkligen poängtera att det här är en seger inte bara för mig, men också för resten av laget som inte är här, säger han.

Nära inpå Tour de Ski lades den så kallade McLaren-rapporten fram av antidopningsbyrån Wada. Uppgifterna skärrade idrottsvärlden: över tusen ryska idrottare ska ha varit inblandade i dopningshärvan i samband med bland annat sommar-OS i London 2012 och vinter-OS i Sotji 2014.

Bland dem fanns sex nu aktiva skidåkare som överklagade den tillsvidareavstängning som de fick den 22 december i väntan på utredning. Med åkarna, bland andra Alexander Legkov och Maxim Vylegzjanin finns inte med i årets Tour de Ski.

Det gör däremot Sergej Ustiugov, som vann fristilssprinten på nyårsafton före Federico Pellegrino och Finn Hågen Krogh.

– Jag tävlar och kämpar och försöker vinna inte bara för mig utan även för resten av laget som missar Tour de Ski, säger Ustiugov.

Bedyrar kamraternas oskuld

TT: Hur känner du för de åkare som inte är här?

– Jag är ledsen för deras skull eftersom det hände så nära touren. Killarna är verkligen i jättebra form, vi förberedde oss tillsammans i somras.

– Det är verkligen inte rättvist. Jag har precis lämnat dopningstestet och vi stängde behållaren på det speciella sättet och därifrån vet jag inte vart testet tar vägen, vi vet inte ens till vilket laboratorium det ska, förklarar Ustiugov för att förklara att han inte tror att landslagskompisarna är skyldiga till att ha manipulerat proverna.

Hellner ut i kvartsfinal

För svensk del blev Marcus Hellner ende herråkare att gå vidare från tidskvalet. Han åkte in på 27:e snabbaste tid, men åkte ut i kvartsfinalen.

– Jag kände mig tung i kroppen runt jul och det satt väl kvar lite, men jag hoppas formen ska komma efter några tävlingar.

TT: Hur viktigt var det att du ändå tog dig vidare från kvalet?

– Jo men det var väl rätt skönt. I prologen kände jag mig väldigt tung, så det var skönt att det gick.

För resten av de svenska herrarna var det färdigåkt redan efter kvalet. Tråkigast kanske för Jens Burman, som föll i en backe

– Det gick väl åt helvete i dag. Det var en isfläck som jag lyckades hitta, och så slant skidan i sidled. Klart man är besviken, det är ju inget bra att ramla, säger Burman.

TT:s utsända, Val Müstair