Lagkaptenen skrämde bort spöket

TT-SPORT

Ishockey. Schweiziske målvakten Joren van Pottelberghe höll på att bli ett spöke för Sverige.

Då klev lagkaptenen Joel Eriksson Ek fram och avgjorde med sitt andra mål för kvällen.

– Det var skönt. Vi hade lite problem att göra mål så det var viktigt, sade Färjestadsstjärnan efter 4-2-segern som tog Sverige till slutspel.

Svenskarna bombarderade den schweiziska målvakten och vann till slut skottstatistiken med förkrossande 46-15.

Ändå stod det 2-2 med lite drygt fem minuter kvar att spela.

Då slog Joel Eriksson Ek till. Med 5.08 kvar av den tredje perioden sköt han det matchvinnande 3-2-målet förbi den schweiziske målvaktsfantomen sedan Carl Grundström spelat fram. Sedan bombade dessutom Lucas Carlsson in 4-2 drygt två minuter senare.

Joel Eriksson Ek, som började säsongen i NHL med Minnesota, har nu gjort tre mål på två matcher och ser ut att vara i superform.

– Det känns viktigt att göra mål, men jag spelar med bra spelare som ger mig bra passningar. Det har varit roligt de två första matcherna, sade han och tonade ned sin betydelse.

Följa Joel

Det gjorde inte förbundskaptenen Tomas Montén:

– Han är en spelare som går hela tiden och hela vägen, det är därför vi valde honom som kapten. Han är lite identiteten vi vill ha på det här laget och ska vi bli bättre hela vägen i turneringen så ska vi titta på och följa honom.

Segern innebär att Juniorkronorna är klart för kvartsfinal redan efter två matcher. Med sex inspelade poäng kan inte både Schweiz (2 poäng) och Finland (0 poäng) gå om eftersom de möts inbördes i sista omgången.

Men svenskarna - som möter Finland på torsdagskvällen - slappnar inte av. Det är viktigt att vinna gruppen för att få enklare motstånd och slippa byta spelort (till Toronto) i kvartsfinalen.

– Jag hoppas vi kan växa för varje match, det är sista matchen som ska vara vår bästa match. Vi får bygga vidare på det här och spela bättre mot Finland, sade Eriksson Ek som också sköt Sveriges ledningsmål.

"Dumma utvisningar"

Lias Andersson gjorde 2-1-målet.

Det som inte såg bra ut var spelet i numerärt över- och underläge. Sverige hade fyra powerplay utan att få utdelning och släppte in två mål på fem boxplay.

– Powerplay kan bli bättre, men det kändes som det blev ganska ryckigt. Vi hade ett bra där Lias Andersson prickade ribban. När det gäller boxplay så tar vi för många dumma utvisningar, det är nog där vi får börja, sade Montén.

Montreal, TT:s utsände