Loob vill se kaxigare SHL

Ishockey. I 38 år har han varit en maktfaktor i svensk ishockey - både som spelare och ledare.

Nu har Håkan Loob, 57, klivit av och kan se saker utifrån. Han tycker att SHL behöver putsas till:

– Jag tycker man borde ta ut svängarna och våga vara lite halvkaxig, säger Loob som också berättar om abstinensbesvären inför säsongen och sitt oslagbara (?) poängrekord.

Under sina 21 år som sportchef och klubbdirektör för Färjestad jobbade Loob även en hel del centralt för SHL, bland annat utredde han planerna på en Europaliga.

Och det är just i ett Europaperspektiv som SHL och svensk hockey ska agera, tycker Loob. Allt för att minska den massiva utvandringen som gör att runt 200 svenska spelare återfinns i Nordamerika och KHL.

– Grejen man borde få kontroll på är vad vi behöver göra för att halvera den siffran. Svensk ishockey är bäst i världen på att utveckla spelare och det borde vi dela med oss av. Gör du Europa bättre så blir det exempelvis fler schweizare och tyskar som också flyttar runt till NHL och KHL, då kanske vi bara skulle ha 100 spelare ute i stället. Det är fem SHL-lag.

– Vi behöver ta fram putsduken så det glänser lite mer om SHL, säger Loob.

"Energin räcker inte till"

Sedan 1979 har Loob vid den här tidpunkten av året förberett sig för en ny hockeysäsong.

Efter hans beslut i januari i år att sluta i Färjestad går han plötsligt sysslolös när säsongen bara är några dagar bort.

– Man är lite kluven givetvis. De senaste 20 åren har man förberett sig, varit med på allting och haft en tanke på att göra någonting riktigt bra med Färjestad. Den ådran, intensiteten och energin går inte bara ur en.

– Samtidigt, när jag tog det här beslutet så var det av en anledning och den står jag fast vid. Energin att driva en klubb på det sättet jag gjorde räcker inte till, säger han.

Loob nådde enastående framgångar både som spelare och ledare. Under sina år som sportchef och klubbdirektör styrde han Färjestad till elva SM-finaler och sex SM-guld. Ett fantastiskt facit.

Kallar sig "nörd"

Hans spelarmeriter är inte mindre imponerande. Där tillhör han den exklusiva trippelguldklubben som vinnare av OS, VM och Stanley Cup och han vann ett SM-guld med Färjestad.

Han är fortfarande den ende svensk som nått 50-målsnivån - prick 50 - under en säsong i NHL och han har poängrekordet i SHL/elitserien med 76 poäng (42 mål och 34 assist) säsongen 1982-1983. På 36 matcher.

Loob kommer att jobba som expertkommentator åt Discovery Networks under OS i februari.

I övrigt tar han det lugnt, men säger att han fortfarande "nördar ned sig i hockeyn".

– Det är en sak att tappa energin för att driva en förening, men jag skulle aldrig tappa energin för att vara intresserad av hockey. Det är min passion från start till mål. Jag kommer säkerligen att se varenda match här i Karlstad och jag kommer att åka runt lite och kolla, både i SHL och i allsvenskan.

Loob tycker att framtiden är ljus för Färjestad, men då föreningen bytt ut både ledning och tränare och haft den vanliga omsättningen av spelare kommer det att ta tid för "nya" Färjestad.

Tror på Linköping

Apropå tid... Loobs fantastiska poängrekord har stått sig i 34 år. Närmast har Bud Holloway (2012-2013) och Pär Arlbrandt (2013-2014) varit, fem poäng ifrån.

Han vill inte säga att rekordet är omöjligt att slå, men...

– Det är klart att det blir svårare för varje år som går. Det har blivit tuffare, inte för att de som ska göra målen är sämre utan för att de som ska stoppa dem har blivit bättre. Den största utvecklingen har skett på målvaktssidan.

TT: Ditt poängsnitt kommer väl aldrig att slås?

– Det finns en del som tycker att man inte kan jämföra eftersom jag bara spelade 36 matcher. Men jag tycker att ett poängrekord är ett poängrekord oavsett hur många matcher man spelar. Men ska du göra över två poäng i snitt ska du göra 110 poäng på 52 matcher, då vågar till och med jag sticka ut hakan och säga att det blir otroligt svårt, säger han.

TT: Vilka vinner SM-guld?

– Hjärtat säger Färjestad, men jag tror att det kan bli en liten överraskning och jag tror att Linköping kan få ett väldigt bra lag den här säsongen. Så det kan vara deras tur.

TT: Färjestad?

– Jag har ju i allra högsta grad varit med i värvningarna, jag och Leffe (Carlsson, tränaren som sparkades) satt och försökte göra allt vi kunde för att få ihop ett bra lag till den här säsongen. Jag tycker nog man måste våga säga topp sex, även om det är många nya spelare, ny tränare och ny sportchef.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM