Tung skidupptakt för Norge

Publicerad 2016-11-16

Skidor. Marit Bjørgen och Martin Johnsrud Sundby var inte på plats.

Heidi Weng var trött på frågor om dopning. Landslagschefen Vidar Løfshus hoppas att bra resultat ska lägga fokus på det sportsliga.

Norges upptaktsträff inför skidsäsongen var inte som den brukar.

Ett skadeskjutet norskt skidförbund inser att det inte bara handlar om sportsliga frågor den här säsongen. Therese Johaugs positiva dopningsprov och Martin Johnsrud Sundbys två månaders avstängning för dispenstrubbel har satt djupa spår.

Marit Bjørgen och Sundby var förkylda och avstod onsdagens pressträff i Beitostølen, men inte värre än att de tros kunna delta i veckoslutets norska premiärtävlingar. Landslagskollegan Heidi Weng sade att frågor om dopning stod henne upp i halsen och att hon kände sig paranoid av allt som hänt.

– Har jag öppnat en flaska med mineralvatten kastar jag den om den är halvfull. Har jag glömt drickabältet, så tömmer jag det. Det kan ju vara någon som vill en något ont. Man vet aldrig, sade hon.

Tungt ok

Landslagschefen Vidar Løfshus är inställd på en säsong utan fixstjärnan Johaug - det kan dröja till januari innan en dom kommer - och inser att dopningsoket måste bäras under lång tid.

– Ja, det är en misstänksamhet som hänger över oss. Vi fuskar inte i norsk längdåkning, det måste vi försöka bevisa genom bra resultat och att det bara är god gammal norsk längdträning som leder till bra norska prestationer och segrar i skidspåren, sade han.

Den utredning som har tillsatts på norska skidförbundets initiativ har dock hittills inte påtalat några felaktigheter kring den norska användningen av astmamediciner. Men Torbjørn Skogstad, chef för skidförbundets längdkommitté, påpekade noga att expertutredarna inte är färdiga med sitt arbete.

– Det kan fortfarande dyka upp saker framöver, men vi är självfallet glada över att utredarna inte har hittat något som är allvarligt, säger Skogstad.

Astmamedcin i fokus

Norges sätt att använda astmamediciner har varit i fokus ända sedan Martin Johnsrud Sundby fick två månaders avstängning för dispensstrul kring sin astmamedicin.

Bland annat har det avslöjats att norska junioråkare utan astmadiagnos fått astmamedicin genom så kallad nebulisator under junior-VM i februari.

Norge tillsatte en expertgrupp med deltagare från Norge, Sverige (Kjell Larsson, professor vid Karolinska Institutet), Finland och Danmark som ska gå igenom den norska medicineringen inom längdskidor.

TT-NTB