Lagen protesterar mot klädkoden i EM

TT-SPORT

Handboll. Det europeiska handbollsförbundet EHF har det senaste året infört hårdare regler för hur utrustningen på spelarna får se ut, vilket har resulterat i böter och anmärkningar för många länder.

Nu har lagen i EM tröttnat och lämnat in protester till EHF.

Bland annat riskerar Sverige böter för att Nathalie Hagman spelat med ett vadskydd och ett knäskydd på samma ben - vilket EHF tyckte såg ut som en lång strumpa. Något som inte är tillåtet.

– Man kan ju inta dra ner vadskyddet för då skyddar det inte vaden längre. Skydd har man för att skydda spelare, säger svenska landslagschefen Lasse Tjernberg till Aftonbladet.

– Det är för mycket fokus på det som inte har med spelarna att göra; för stort fokus på fel saker. Vi månar om spelarnas hälsa och prestation.

Lagen i grupp B - Frankrike, Nederländerna, Polen och Tyskland - skickade först in en gemensam protest. Flera lag ställde sig bakom skrivelsen, och nu har även lagen i Sveriges grupp gått samman och lämnat in en kompletterande protest.

De nya reglerna för hur matchdräkterna, skydd och övrig utrustning får se ut lyftes fram redan under herrarnas EM i januari då Sverige stoppades från att använda en regnbågsfärgad lagkaptensbindel.

I somras antog också det internationella handbollsförbund, IHF, en skärpning av reglerna.

TT