Crosby nådde målet efter finalkross

Publicerad 2015-05-18

Ishockey. Han kom till VM för att ta sig in i trippelguldklubben.

Nu tillhör Sidney Crosby, 27, den exklusiva skaran.

Världens bäste hockeyspelare sköt ett mål och spelade fram till ett när Kanada krossade Ryssland i VM-finalen med 6-1.

Många blev förvånade när Pittsburghstjärnan valde att tacka ja till VM-spel.

När han landade i Prag erkände han att det skulle vara stort att ta en plats i trippelguldklubben, den exklusiva skaran av numera 26 spelare i världen som vunnit OS, VM och Stanley Cup.

Där finns "Sid the Kid" nu. Samtidigt som lagkaptenen ledde sitt land till första VM-titeln på åtta år.

– Jag är mest glad över guldet. Att komma hit och lyckas med det vi satte upp som mål. Vi har en ny grupp, hade inte mycket tid på oss, men visade massor. Vi blev bättre ju längre turneringen gick och sparade det bästa till sist, sade Crosby där han stod i den mixade zonen med VM-bucklan i famnen.

Vändpunkt mot Sverige

Lagkaptenen sade efteråt att vändpunkten för laget kom i segermatchen mot Sverige. Underläge med 0-3 efter första perioden vändes till seger med 6-4.

– Det var stort. Vi var riktigt dåliga i första perioden, men visade en väldig karaktär. Det var ett en viktig byggsten för laget. När vi tog oss igenom det så växte vårt självförtroende rejält och det kändes som att det inte spelade någon roll vilket lag eller utmaning vi ställdes inför. Vi visste att vi skulle kunna fixa det, sade Crosby som gjorde elva poäng, fyra mål och sju assist, i turneringen.

Crosby sköt ett av målen - ett klockrent skott i krysset fram till 3-0 - och har därmed gjort mål i samtliga sina tre senaste stora finaler. Han avgjorde OS-finalen mot USA 2010 i förlängning och sköt ett av målen i 3-0-segern över Sverige i fjolårets OS-final.

Uppvisning

VM-finalen blev en kanadensisk uppvisning och inte mycket till match i mer än drygt en period.

Cody Eakin styrde in 1-0 med skridskon i slutet av den första perioden sedan den lille (174 centimeter) och kvicke Tyler Ennis snurrat runt i ryska zonen och skjutit.

Sedan kom målen som avgjorde VM-finalen - tre stycken på 6.10 i andra perioden. Buffaloforwarden Ennis drog upp farten på nytt, tog köksvägen och överlistade en passiv Sergej Bobrovskij i den ryska kassen.

Då var 1.56 spelad av andra perioden. Crosby träffade krysset fram till 3-0 och Tyler Seguin fick öppet mål efter en drömpassning av Claude Giroux och satte fyran efter 8.06.

Det stjärnfyllda kanadensiska laget lekte bort ett vilset ryskt lag där Jevgenij Malkin (som gjorde tröstmålet) och Alexander Ovetjkin blixtrade till ett par gånger, men mestadels bara existerade på laguppställningen.

Kanada vann samtliga sina tio matcher i turneringen, gjorde 66 mål och släppte bara in ett i de tre slutspelsmatcherna.

Prag TT:s utsände