Glada guldhjältar rejält hyllade

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Mer än 6 000 personer mötte juniorlandslaget i ishockey när guldhjältarna kom till Stockholm och Kungsträdgården på eftermiddagen. Stämningen var varm och jublet enormt när laget radade upp sig på scenen.

Redan vid ankomsten till Arlanda tidigare på dagen möttes laget av flera hundra supportrar. Senare på dagen gratulerades de på Slottet av kronprinsessparet och sedan kom då det stora firandet i Kungsträdgården.

Trots att de var trötta redan när de kom till Arlanda såg varken segerskytten Mika Zibanejad eller någon av hans lagkompisar ut att vilja lämna scenen och den publik som till största delen bestod av högt skrikande tonårstjejer. Det har blivit idolstatus över juniorlandslaget i takt med framgången.

– Det är helt fantastiskt. Jag fattar ingenting, säger Max Friberg som fick en extra applåd för sina nio mål under turneringen.

Tröttast av spelarna var målvakten Johan Gustafsson som bara sovit två timmar sedan slutsignalen i fredags natt svensk tid.

– Det gick inte att sova. Helt omöjligt, jag bara låg och tänkte. Jag kände mig faktiskt rörd, sade han på Arlanda om dygnet efter det första svenska guldet sen 1981.

Han hade en tuff finalmatch där Sverige dominerade och Gustafsson ofta fick stå sysslolös. Men han minns känslan när Mika Zibanejads guldläge dök upp.

En hållen nolla och en fantastisk räddning i slutsekunderna gör Gustafsson till en av huvudfigurerna bakom VM-titeln. En annan är givetvis Mika Zibanejad.

– Ja vad ska man säga. Jag bara njuter, utbrast han.

Till skillnad från när A-landslaget vinner guld får det här gänget ingen bonus från sitt förbund. Det bekräftar ordförande Christer Englund för TT.

– Vi lägger ner 25 miljoner kronor på vår ungdomshockey varje säsong. Och vi får inga prispengar för ett junior-VM-guld. Men jag kan säga att jag aldrig varit så här glad för en medalj tidigare. Och då var jag ändå generalsekreterare vid VM-guldet 1987 för Tre Kronor, säger Englund.

TT

Publicerad: