TT-Sport

Motstånd mot VM har delat Falun

TT-SPORT

Skidor. När Falun sökte skid-VM 2010 drog Hällpetters Maria Bergström i gång motståndet mot VM och renoveringen av hoppbackarna. Nu står hon vid Lugnets VM-arena och konstaterar:

– Skid-VM har delat Falun i två läger. Några är för, andra är emot. Efter VM hoppas jag att alla lägger den frågan bakom sig och vi tillsammans ser fram emot regionens framtid.

Hon ser ut över en VM-arena där det myllrar av aktiviteter. I vintersolen glittrar de nyrenoverade hoppbackarna som Hällpetters Maria Bergström var så starkt kritisk emot.

– Jag vill inte att skid-VM arrangeras i Falun, men jag är inte bitter över att evenemanget nu blir verklighet. Det är bara att acceptera, säger hon.

Det har gått fem år sedan som Hällpetters Maria Bergström på allvar drog i gång protesterna mot Faluns VM-kampanj inför omröstningen och planerna på att bygga ungdomshoppbackar och renovera storbackarna.

– Jag frågade hur det var möjligt att satsa så mycket pengar på hoppbackar när vi inte har några backhoppare, samtidigt som det saknades pengar till kommunens kärnverksamhet? Den uppfattningen har jag kvar, säger Hällpetters Maria Bergström och minns sina känslor för fem år sedan:

Heta känslor

– Jag blev både arg och upprörd. Hela projektet var så dumt ur ett skattebetalarperspektiv. Detta påverkade mig mer känslomässigt än många andra saker som jag gjort tidigare. Därför gick jag ur garderoben och drog i gång kampanjen.

Hon startade en Facebook-grupp mot hoppbackarna och VM som snabbt fick över 2 000 medlemmar. Hon arrangerade demonstrationer på Faluns gator och genomförde också en uppmärksammad namninsamling mot VM-projektet.

Hällpetters Maria Bergström blev snabbt en symbol mot skid-VM.

– Jag tyckte det var konstigt att vi skulle använda skattepengar för att få fart på svensk backhoppning. Det var min drivkraft. Jag liknar detta som romartidens bröd och skådespel för att blidka invånarna. 

Accepterar VM

Nu har det gått några år sedan Hällpetters Maria Bergström senast ställde sig på barrikaderna. Hon betonar kraftfullt sitt motstånd mot VM-tanken, men inser att snart genomförs skid-VM i Falun med nyrenoverade hoppbackar.

– Det måste man acceptera och till skillnad mot många andra VM-motståndare hoppas jag att skid-VM blir ett bra ekonomiskt utfall, när vi ändå ska ha arrangemanget. Men jag tror inte det blir något lyckat ekonomiskt resultat.

Hällpetters Maria Bergström beklagar samtidigt de personangrepp som uppstått till följd av VM-debatten:

– Det kan jag inte acceptera och har markerat tydligt att jag vill föra sakfrågan för eller emot VM. Här måste vi skilja på sak och person. De personer som inte klarar det har gått för långt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport