Klubbarnas vädjan inför Algarve Cup

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotboll. Algarve Cup väntar för damlandslaget i fotboll och det är med blandade känslor vissa svenska klubbtränare följer turneringen.

– Jag hoppas våra spelare slipper spela varje match, säger Linköpings tränare Martin Sjögren.

För många av spelarna väntar nämligen ett intensivt matchprogram under mars månad.

Det gäller i synnerhet de svenska topplagen Rosengård och Linköping, som båda har viktiga matcher väntande efter landslagsuppehållet och som båda har många landslagsspelare.

Båda klubbarna får lämna halva truppen ifrån sig till olika länders landslagsuppdrag och för vissa spelare kan det bli ett tufft program.

Ökad skaderisk

I Algarve Cup 4-11 mars väntar fyra matcher för de 12 deltagande landslagen.

– Det här är något vi naturligtvis vetat om länge och har kunnat planera för. Och det är en ynnest att ha så duktiga spelare i truppen att de får spela i sina respektive landslag. Men det är klart att det blir en hög belastning på spelarna och risken för skador ökar, säger Martin Sjögren, som har vädjat till flera landslagsledningar om att inte matcha hans spelare för hårt.

– Jag har pratat med Danmark och Norge och det låter som om våra spelare inte ska behöva spela alla matcher. Jag hoppas få det budskapet framfört i tid även till den svenska landslagsledningen.

Rosengårds tränare Markus Tilly har inte gått lika långt i sina försiktighetsåtgärder.

– Jag litar på att det finns kloka människor i landslagsledningarna. De vet att det blir hård belastning på spelarna och att det kommer viktiga matcher efter landslagsturneringen, säger Markus Tilly.

Möts i supercupen

Rosengård och Linköping har mycket gemensamt under säsongsupptakten,

15 mars möts lagen i finalen av supercupen, ligamästarna mot cupmästarna.

En vecka senare väntar kvartsfinaler i Champions League där Rosengård ställs mot tyska mästarna Wolfsburg och Linköping möter Brøndby från Danmark.

– En rolig start på säsongen. Nu hoppas vi att landslagsledningarna matchar spelarna på ett smart sätt och att vi får hem dem utan skador, säger Martin Sjögren

TT

Publicerad: