VM börjar för Gustav Bergman

Publicerad 2014-07-10

Lavarone, Italien. På orienterings-VM i Finland för ett år sedan tog Gustav Bergman brons på medeldistansen.

Nu kliver han in i mästerskapen med ännu högre förväntningar.

– Jag siktar så klart på guldet, det är inget snack, säger han.

23-åringen från Nackaklubben Ravinen har redan visat att han är Sveriges etta på herrsidan.

Ingen distans är främmande för Gustav Bergman och under vårsäsongen har han imponerat i allt, från sprint till långdistans.

Men i den tekniskt utmanande medeldistansen är han som allra bäst. På fredagen är det dags för den disciplinen i Campomulo, några mil öster om svenskarnas förläggning i Lavarone. Då börjar VM för Gustav Bergman, som också springer lördagens avslutande stafett.

– Det har varit lite speciellt att vänta, men jag är laddad och sugen på att ge mig ut.

Kontroll på höjden

Uppgiften som väntar är en sex kilometer lång bana med 19 kontroller varav några finns ända uppe på 1 700 meters höjd.

– Det kommer att bli tufft, både fysiskt, orienteringsmässigt och löptekniskt i skogen, för det är stenigt och ganska mycket pinnar på marken, säger han.

Landslaget har kunnat träna en del i närheten av tävlingsområdet och den sista formputsningen skedde på onsdagen på den officiella träningskartan i närheten.

Bergman tror att terrängen kommer att passa honom.

– Absolut. Det kommer att vara krävande och det brukar passa mig. Sedan om jag hade fått skräddarsy min egen tävling hade den sett annorlunda ut, men jag tror att det blir bra, säger han.

Vid VM i Vuokatti förra året blev han trea efter Leonid Novikov, Ryssland, som vann, och den fenomenale fransmannen Thierry Gueorgiou.

Säkrare i fjol

Den gången kände han sig mer säker på vad som väntade ute i skogen.

– Nu är det lite svårare att veta exakt. Då hade jag verkligen hundra procent koll, säger Gustav Bergman, som dragits med lite ryggproblem den senaste månaden.

– Men det är inget som jag tror kommer att påverka min prestation. Det är helt under kontroll. Och i övrigt känns det väldigt bra, säger han.

Målet är att få kliva högst upp på prispallen efter tävlingen.

– Jag tror att jag har jättebra chans att göra det. Det är många som är väldigt duktiga. Men jag vet att gör jag mitt då kommer jag vara där uppe och slåss om det, säger Gustav Bergman.

TT:s utsände