Systrarnas nya roll – medaljkandidater i VM

Av:  Göran Sundberg/TT

Tillbaka på platsen för genombrottet – då kliver systrarna Louise och Sophie Hansson in i en ny roll.

Som medaljkandidater i ett VM.

– Det känns häftigt, men lite ovant. Jag är glad över att det är här i Budapest där man har bra minnen, säger Sophie Hansson.

Helsingborgssystrarna, Louise, 25, och Sophie, 23, tog sina första individuella mästerskapsmedaljer i långbana på EM i Budapest för drygt ett år sedan.

Sophie vann 100 meter bröstsim och Louise tog brons på 100 meter fjäril. Sophie firade, medan Louise deppade. Där och då var det ett misslyckande för henne att missa guldet.

Men efter att ha tagit hjälp av simlandslagets mentala tränare Göran Kenttä kom hon tillbaka ännu starkare.

De gjorde bra resultat i OS – Louise femma och Sophie sexa – innan jackpotten kom på kortbane-VM i december. Systrarna vann sanslösa tolv medaljer, Louise sju stycken (guld, silver och brons individuellt) och Sophie fem (silver och brons individuellt).

Efter att Sarah Sjöström länge varit ensam svensk i världstoppen har hon plötsligt fått sällskap.

– Det är jättekul, vi båda har ju kämpat i många år. Att kunna göra det tillsammans och kunna dela glädjen är alltid lättare när det går bra för båda, säger Louise Hansson.

”Bland det bästa”

Sarah Sjöström kommer till VM senare då hon hennes grenar avgörs under andra delen av mästerskapet.

För systrarna Hansson drar det i gång direkt med deras huvuddistanser. Louise Hansson är först ut på 100 meter fjäril som avgörs lördag och söndag.

– Det är klart man känner lite press framför allt från mig själv. Jag känner att träningsperioden inför mästerskapet är bland den bästa jag har gjort. Jag hoppas kunna lära av mig kortbanan och ta med mig i långbana.

– Samtidigt vet jag att vi är en fem-sex tjejer på ungefär samma tider, så det kommer att bli en väldigt tajt final. Men målet är medalj, säger Louise som är fyra på världsårsbästalistan.

”Väldigt häftigt”

Sophie Hanssons 100 meter bröstsim avgörs söndag och måndag. Hon har sjätte bästa anmälningstiden.

– Det är bara kul att jag har kommit upp på den nivån att jag kan säga att jag här för att slåss om medaljer. Det har man velat uppnå länge. Sedan vet jag att det ska mycket till för att gå hela vägen, men jag har chansen och det är väldigt häftigt, säger hon.

Ett lyckat VM kan få dem att ta över ”syskontronen” från australiska systrarna Cate och Bronte Campbell, OS- och VM-medaljörer, som valt att stå över VM i Budapest.

Louise och Sophie kommer från en simmarfamilj där pappa Lars-Olof varit tränare och lillebror Gustaf går i systrarnas fotspår och kombinerar studier och simning på college i USA.

Systrarna kommer i höst att återförenas på Loughborough University, 20 mil norr om London. Louise tar sin mastersexamen i höst, men väljer att stanna för simningen över OS 2024 och Sophie – som tagit collegeexamen i North Carolina i vår – kombinerar studier och simning där. Louise gick ut college 2020.

Det är sex år sedan de tränade tillsammans i Helsingborg.

TT Hur har ni hållit kontakten under de här åren?

– Mycket sms och facetime, det är inte så mycket vi setts ansikte mot ansikte, någon vecka på sommaren eller på tävling. Så tack och lov för facetime, säger Sophie.

Publisert: