Succétränaren: "Försökte hitta rätt väg framåt"

Av:  Nanny Lögdal/TT

Tomas Mitell firar SM-guldet.
Tomas Mitell firar SM-guldet.

Tomas Mitell tog i februari över Färjestad som då låg utanför topp sex i SHL.

Nu är laget svensk mästare i ishockey.

– Fantastisk upplevelse och fantastisk resa, säger succétränaren.

I februari låg Färjestad inte bättre än sjua i SHL och tränaren Johan Pennerborn sparkades. Han ersattes av Tomas Mitell, som startade säsongen i NHL-laget Chicago Blackhaws tränarstab innan han fick lämna efter en svag säsongsstart.

Mitell fick ordning på Färjestad och värmlänningarna kunde avsluta grundserien som tabellsexa, vilket räckte för att som sista lag gå direkt till kvartsfinal.

Slog ut tabellettan

– Det fanns material och ett stort hockeyintresse. Jag försökte hitta rätt väg framåt för att ge oss själva en hygglig chans i slutspelet, säger Mitell.

Den hyggliga chansen ledde till att Färjestad besegrade tabelltrean Skellefteå med 4–2 i matcher i SM-slutspelets kvartsfinal. I semifinalen gjorde man detsamma med tabellettan Rögle.

Över sju matcher gjorde man sedan upp om SM-guldet med Luleå – där Färjestad på torsdagskvällen drog det längsta strået i den helt avgörande sista finalmatchen (3–0).

– Nu har vi slagit ut ettan, tvåan och trean. Det var jävligt starkt, säger Mitell.

”Liten del i det hela”

– Jag har ju liksom haft en liten del i det hela. Det är ett bra lag och en grym organisation som slutit upp ordentligt. Och alla fans, med i stort sett fullsatt arena där vi var obesegrade hemma under hela slutspelet.

Men även om Färjestad blev svensk mästare finns det en sak Mitell hade velat ändra på.

– Jag önskar att vi hade avgjort på hemmaplan. För den uppslutningen som varit i Karlstad har varit helt enorm, så de är väl värda att få fira lika mycket som vi, säger Mitell.

Färjestads kontrakt med Tomas Mitell sträcker sig över säsongen 2024–2025.

Publisert: