Nu ska VM-resan säkras: "Finns inget annat"

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Sveriges Kosovare Asllani under torsdagens VM-kvalmatch (15–0) borta mot Georgien.
Sveriges Kosovare Asllani under torsdagens VM-kvalmatch (15–0) borta mot Georgien.

Halva jobbet är klart.

Efter 15–0-krossen mot Georgien behöver Sveriges fotbollsdamer bara en poäng på tisdag mot Irland för att stämpla biljetten till VM 2023.

– Det finns ingenting annat, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

Den första delen av den pågående VM-kvalsamlingen gick som en dans för det svenska fotbollslandslaget. 15–0 borta mot Georgien på torsdagskvällen var Sveriges näst största seger genom tiderna, och gav tre av de fyra poäng som Peter Gerhardssons lag behöver för att ta hem grupp A och den enda direktplatsen till VM i Australien och Nya Zeeland nästa år.

På fredagen lämnade landslaget Georgien för att flyga hem till Göteborg. Där fortsätter nu uppladdningen inför tisdagens match mot Irland på Gamla Ullevi.

Förlust mot Irland skulle åtminstone skjuta på firandet för Sverige, som avslutar VM-kvalet borta mot Finland i september.

– Det enda som betyder något är tre poäng på Gamla Ullevi och att säkra VM-biljetten. Vi kommer gå för vinst och för att säkra vår biljett, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson.

”Ett lag vi ska slå”

Georgien gav kanske inte den tuffa matchning som Sverige behövde inför Irlandsmatchen. Men den innebar ändå en viktig skjuts i självförtroende, säger Eriksson.

– Jag tror att det är skönt för många att det blev islossning, för det känns som att det har varit på gång. Det är så här vi vill spela, det är på det här sättet vi vill vinna matcher. Men vi vet också att det kommer att bli en helt annan match på tisdag. Irland är riktigt tuffa och väldigt stabila defensivt, så de kommer att ge oss en tuff match.

Real Madrid-mittfältaren Kosovare Asllani har respekt för Irland. Men världstvåan Sverige är, och ska också vara, klar favorit mot den 30:e-rankade önationen, säger hon.

– Det blir såklart en annan värdemätare mot Irland, som är betydligt bättre än Georgien. Men vi är topprankade i världen och Irland är också ett lag vi ska slå. Men det är ingenting som kommer att bli lätt, de lagen är alltid tuffa och fysiska, och vi kommer behöva steppa upp otroligt mycket inför den matchen, säger Asllani.

Fördel mot Irland

Precis som Magdalena Eriksson pekar hon på Sveriges effektivitet mot Georgien. Att göra 15 mål i en match ger råg i ryggen när VM-platsen ska inkasseras.

– Det är alltid bra för självförtroendet att vi hade väldigt bra effektivitet. Det behövs mot Irland, och det är också alltid skönt att spela ihop sig, oavsett motstånd, för att få tillbaka relationer mellan oss. Vi spelar inte så många landskamper per år så det gäller att ta varje tillfälle i akt.

Just det, att ha spelat en match, är inte oviktigt, säger också Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson. För Irlands del är tisdagens drabbning den första under det här landslagsfönstret.

– Irland kommer till oss utan att ha spelat, medan vi har fått träna mycket på vårt anfallsspel och också återerövringsspelet, och det finns delar där som man kanske kommer känna igen mot Irland. Men det blir en annan typ av match, och det får vi förbereda oss för, säger Gerhardsson.

För Kosovare Asllani är det hur som helst inget snack om att Sverige blir klart för VM nästa vecka. Och hon är säker på att landslagskompisarna känner samma sak.

– Det finns ingenting annat. I mitt huvud, och jag tror i allas huvud, så kommer vi att säkra biljetten på tisdag, säger Asllani.

Publisert: