Wenger står på sig om kritiserat VM-förslag

Av:  TT

Arsene Wenger står på sig. Arkivbild.
Arsene Wenger står på sig. Arkivbild.

Arsene Wenger är mannen bakom förslaget om VM vartannat år och trots kritiken, från bland annat Uefa, står han på sig.

– Det är för att göra fotbollen bättre. Jag är beredd att ta den risken, säger han till BBC:s podcast The Sports Desk.

Frågan om ett VM vartannat år ska diskuteras på en kommande Fifa-kongress, men förslaget har fått svidande kritik från såväl Uefa som tränare och spelarorganisationer. Argumentet emot är att det skulle bli en för stor belastning på spelarna, som redan har ett fullspäckat matchschema.

– Många av de negativa reaktionerna kom eftersom de inte har sett hela konceptet. VM vartannat år är bara rimligt om du ser hela förslaget, säger Wenger.

Flera punkter

I den före detta Arsenal-tränarens förslag finns förutom VM vartannat år även punkter om att hålla regionala mästerskap, som EM, de år som inte krockar med VM, bara ett eller max två landslagsuppehåll á en månad för kvalspel i stället för nuvarande fem och 25 garanterat spelfria dagar efter varje stor turnering.

Före 2024 kommer det dock inte att ske några förändringar. Herrfotbollens kalender är spikad fram tills dess, men Wenger menar att det skulle bli bättre för alla inblandade om hans förslag antogs, inklusive klubbarna.

– Jag tycker att det är mycket bättre. Det skulle inte bli några avbrott under säsongen och när jag var tränare var det jobbigt med sådana avbrott.

”Hjälper damfotbollen”

Ytterligare kritik mot förslaget är att en sådan ändring i matchkalendern skulle vara dåligt för damfotbollen eftersom herrmästerskapen skulle överskugga damernas dito som traditionellt spelas år då det inte spelas herrmästerskap.

– Det skulle det inte. När jag frågar folk om de tycker att VM för damer vartannat år skulle vara bra svarar alla ja, det skulle hjälpa damfotbollen. Det är vad vi vill göra. Vi vill att det ska hållas dam-VM vartannat år också.

Publisert: