Tre isoleras efter misstänkt covid i EM-truppen

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2022-07-18

Landslagsläkaren Houman Ebrahimi stod i fokus på måndagen efter att två spelare och enledare i den svenska EM-truppen testats positivt för covid-19.

Sverige ser ut att ha fått in covid-19 i EM-truppen inför fredagens kvartsfinal.

Två spelare och en ledare har lämnat positiva snabbtest.

Nu väntar ytterligare PCR-test för att slå fast att de smittats.

Ruset efter söndagens 5–0-seger mot Portugal höll i sig till strax före lunch dagen därpå. Sedan fick de svenska fotbollsdamerna beskedet som de hade hoppats slippa under EM.

Tre personer, två spelare och en ledare, har testats positivt för covid-19 och sitter därför isolerade på sina rum i väntan på svar från de mer träffsäkra PCR-testerna.

– Det är väldigt milda symptom. Den första hade tydligare ett milt symptom, och de andra hade väldigt vaga symptom, säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi under måndagens pressträff vid Sveriges EM-bas Carden Park.

Vilka personer det gäller vill landslaget inte gå ut med innan de positiva svaren har bekräftats genom PCR-tester. Dessa skulle genomföras antingen under måndagskvällen eller på tisdagen, därefter beräknas runt 24 timmar innan svaren kommer.

Det finns en risk att de tre inledande fallen följs av fler, säger Ebrahimi.

– Självklart finns det en möjlighet att det har spridit sig, och i så fall får vi kolla på det närmare.

– Vi har gjort en smittspårning inom laget och de har testats negativt. Och de som har haft närkontakt de senaste tolv timmarna kommer vi att övervaka ännu närmare.

”Händer det så händer det”

På fredag ska Sverige spela kvartsfinal. Men målvakten Hedvig Lindahl är inte orolig för att smittas.

– Händer det så händer det. Det som var läskigt förut var att man blev så himla sjuk, nu är det mest en dålig tajmning om man skulle bli smittad, säger Lindahl

Om något lag ska kunna hantera att tappa en handfull spelare på grund av covid-19 så är det Sverige, säger hon.

– Är det viktiga positioner som vi förlorar kan det bli avgörande, men vi har en så stark trupp. Det är det som är så speciellt med det här laget, att vi har väldigt starka spelare på alla positioner.

Hårdare restriktioner

Nathalie Björn känner en viss oro, det är oundvikligt säger hon, men vill inte heller isolera sig fullständigt bara för att undvika att bli smittad.

– Det är klart att man kan göra mycket, men samtidigt så vill jag inte sitta inne på rummet för att jag kan få covid. Jag vill njuta av EM också. Man är lite orolig, men samtidigt så får man bara jobba utifrån det man har. Nu är det bara vara extra försiktig, säger Björn.

Framöver kan det bli tal om dagliga covidtester för spelarna i stället för att, som nu, bara testa vid symptom. De positiva testsvaren gör också att Sverige inför fler förhållningsregler för spelarna, även när de umgås med varandra.

– Nu skärper vi våra restriktioner ännu mer. Det innebär att vi inom laget kommer att ha munskydd inomhus där vi inte kan hålla avstånd, säger Houman Ebrahimi.

Umgicks med anhöriga

Det är lätt att vara efterklok. Förra veckan släpptes exempelvis spelarnas familjer in – efter att ha snabbtestats – för en lunch på EM-hotellet Carden Park. Men det är inte säkert att det hade hjälpt att ställa in den typen av aktiviteter, säger Hedvig Lindahl

– Jag har känt mig trygg. Och man kommer alltid träffa på servicepersonal, folk som hjälper till att duka av i matsalen, städerskor eller dem som kör bussen. Det är helt omöjligt att vara hundra procent säker, men jag tycker att vi har gjort ett bra jobb, säger Lindahl.

Fram till nu har Sverige varit förskonat från covid-19 under EM, samtidigt som många andra lag drabbats. Stjärnor som Nederländernas Vivianne Miedema och Jackie Groenen. Tysklands Lea Schüller och Österrikes Laura Wienroither har alla tvingats stå över matcher efter att ha testats positivt.