Publiken tillbaka – svenska stjärnan jublar

Lasse Mannheimer/TT

Publicerad 2020-12-02

Den engelska fotbollspubliken välkomnas tillbaka till läktarna den här veckan, om än under hårda restriktioner. Arkivbild.

Det har varit tomt på läktarna hela hösten. Men nu återvänder publiken till de engelska fotbollsarenorna.

– Bara känslan av att gå ut på en uppvärmning och så är de redan där och peppar i gång oss, det ska bli otroligt roligt, säger Chelseas Jonna Andersson.

Förra måndagen levererade premiärminister Boris Johnson ett efterlängtat besked till en fotbollstokig nation. Från och med den här veckan kommer ett begränsat antal åskådare tillåtas på vissa arenor i England.

De lägre serierna, bland annat herrarnas andradivision Championship, blir under onsdagen först med att släppa in åskådare på nytt, men det blir ändå långt ifrån ett normalläge.

Hejaramsor undanbedes

Endast hemmasupportrar tillåts på matcherna och alla biljettinnehavare, som måste bära munskydd, kommer att febertestas vid ankomst till arenan. Dessutom uppmanas alla på läktaren att hålla hejaropen till ett minimum.

Det blir också långt ifrån fullsatt på arenorna.

Den brittiska regeringen har delat in landet i tre olika zoner, baserat på rådande coronaläge. I den första zonen, med begränsad smittspridning, tillåts upp till 4 000 åskådare per match, i zon 2 tillåts upp till 2 000 åskådare och i zon 3 är det fortsatt publikfritt som gäller.

"Betyder otroligt mycket"

London befinner sig i zon 2, och Arsenal blir första större klubb att välkomna tillbaka publiken. Det tog 20 minuter för Premier League-laget att sälja slut på de 2 000 biljetterna till torsdagens Europa League-match hemma mot Rapid Wien.

Och på damsidan får Chelseas damer släppa in publik för första gången den här säsongen, när West Ham kommer på besök på söndag. Chelsea har fått klartecken att ta in 700 åskådare – den lägre siffran beror på kravet på social distansering på arenan – skriver Londonklubben på sin hemsida.

– Det ska bli otroligt roligt, våra fans betyder väldigt, väldigt mycket för oss. Jag tror att vi betyder mycket för dem, och de betyder otroligt mycket för oss. Det är väldigt speciella omständigheter nu under pandemin men att vi äntligen får ta in lite fans, det tror jag kommer att göra väldigt mycket, säger Chelseas svenska vänsterback Jonna Andersson.

TT: Varför är det så viktigt?

– Bara känslan av att gå ut på en uppvärmning och så är de redan där och peppar i gång oss. Men också efter matcherna eller vid firande av mål, bara att få höra den atmosfären, det gör väldigt mycket. Och jag tror att det gör att man kan prestera ännu mer som spelare ute på planen.

Redan i september testade man att släppa in 1 000 åskådare på ett fåtal matcher i herrarnas andra- och tredjedivision. Utöver det har de engelska läktarna gapat tomma sedan coronapandemin bröt ut i mars.