Trots publiktappet – spelarna ger varandra energi

Mikael Widerberg/TT

Publicerad 2023-12-14

På planen var det feststämning när Sverige besegrade Tyskland i kvartsfinalen i handbolls-VM.

Men på läktarplats i Herning var det desto lugnare.

Det är inget som oroar förbundskapten Tomas Axnér inför semifinalen mot Frankrike.

– Vi var förberedda på att det inte kommer att vara som i Scandinavium, säger han.

Under Sveriges gruppspel, som spelades i Göteborg, slogs publikrekord på löpande band och hela 10 561 personer såg Sverige besegra Ungern i lördags.

När Sverige drog vidare till danska Herning för att spela kvartsfinal mot Tyskland på onsdagskvällen var det inte riktigt samma nivå.

Stor skillnad

I inledningen mot Tyskland (27–20) gapade läktarna i Boxen tomma och det var först i slutskedet av segermatchen som de danska supportrarna tog plats, i lagom tid till sin kvartsfinal mot Montenegro – då över 10 000 åskådare var på plats.

Att Sverige inte har samma publikstöd som på hemmaplan är dock inget som stör förbundskapten Tomas Axnér.

– Det är klart att det är skillnad. Men den här gruppen är extremt bra på att ge varandra energi, säger han.

– Vi var förberedda på att det inte kommer att vara som det var i Scandinavium, men det var fint att de danska åskådarna ställde sig upp och applåderade oss i slutet av matchen (mot Tyskland).

Sjukdomar oroar inte

Mot Tyskland saknades kantspelaren Mathilda Lundström på grund av sjukdomskänning och tidigare i mästerskapet har även Olivia Mellegård, också hon kantspelare, missat en match av samma anledning. Axnér menar att det inte är något konstigt att spelare insjuknar och han säger sig inte känna någon oro inför fredagens semifinal mot Frankrike.

– När man är samlade i tre och en halv vecka kommer någon att bli förkyld. Det är säkert någon mer som känner sig täppt i näsan. Men jag hoppas så klart att ingen mer insjuknar, säger han.