"Ryskt OS-deltagande är en manifestation av våld"

TT

Publicerad 2023-02-10

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj menar att ryskt deltagande under OS 2024 i Paris skulle vara en "manifestation av våld". Arkivbild.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar att ryskt deltagande i OS 2024 i Paris skulle vara en ”manifestation av våld”.

Under fredagen träffades idrottsministrar från 35 länder i ett möte som föranleddes av att Internationella olympiska kommittén, IOK, överväger att öppna upp för att ryska och belarusiska idrottare ska välkomnas tillbaka till nästa olympiska spel.

– Bara närvaron av representanter för terroriststaten är en manifestation av våld och laglöshet och det kan inte täckas över med någon låtsad neutralitet eller en vit flagga, , säger Zelenskyj, under toppmötet, enligt AFP.

Under mötet uppges de flesta ha varit överens om att idrottare och ledare från Ryssland och Belarus inte bör få delta i internationella idrottsmästerskap så länge Rysslands krig i Ukraina pågår. IOK, och andra idrottsförbund, beslutar dock självständigt i frågan.

”Sveriges ståndpunkt står fast”

”Sveriges ståndpunkt står fast och det har vi framfört idag. Att tillåta ryska och belarusiska idrottare att delta i de kommande olympiska spelen vore fel”, säger socialminister Jakob Forssmed (KD), som ansvarar för idrottsfrågor, i ett pressmeddelande.

Zelenskyj har tidigare krävt en bojkott av OS i Paris 2024 på grund av eventuellt deltagande av ryska idrottare.

I torsdags sade Thomas Bach, ordförande för den Internationella olympiska kommittén (IOK), att Ukrainas bojkottskrav av OS i Paris 2024, om Ryssland deltar, bryter mot de olympiska principerna.

”Mycket beklagligt”

Bach uttryckte, i ett brev som har skickats till Ukrainas olympiska kommitté, att det är ”mycket beklagligt” att landet försöker att pressa andra länder till bojkott.

I januari publicerade IOK ett uttalande som indikerade att man överväger att låta ryska och belarusiska idrottare delta i nästa OS, men under neutral flagg och utan nationalsång. Ukraina reagerade redan då med ilska och menade att Ryssland är den drivande parten i ett krig.

Polens idrottsminister Kamil Bortniczuk sade förra veckan att upp till 40 länder kan komma att bojkotta OS i Paris om ryssar och belarusier tillåts delta.

Ryssar har generellt inte fått tävla under Ryssland flagga sedan vinterspelen i Sotji 2014 på grund systematisk dopning och bristande antidopningsarbete.

Följ ämnen i artikeln