Ericson ny förbundskapten för Färöarna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Håkan Ericson. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Håkan Ericson. Arkivbild.

Håkan Ericson blir ny förbundskapten för Färöarnas herrlandslag i fotboll.

59-åringen, som ledde Sveriges U21-landslag till ett historiskt EM-guld, har skrivit på ett fyraårskontrakt och börjar sitt nya jobb den 1 januari, enligt det färöiska fotbollsförbundet.

Håkan Ericson har befunnit sig utanför den internationella scenen sedan han slutade som det svenska U21-landslagets förbundskapten 2017. Höjdpunkten var guldet i U21-EM i Tjeckien 2015, Sveriges första och hittills enda.

Under måndagen presenterades Ericson som ny förbundskapten för Färöarna, rankat på plats 110 på Internationella fotbollsförbundet Fifas världsrankning.

Färöarna har aldrig kvalificerat sig till ett stort internationellt mästerskap. I det nyligen avslutade EM-kvalet slutade nationen sist i kvalgrupp F. I gruppavslutningen borta mot Sverige (0–3) för en månad sedan leddes laget av Lars Olsen. Men dansken ersätts nu alltså av Håkan Ericson som ska leda nationen i ett försök att nå VM i Qatar 2022.

Flera herrlandslag i norra Europa leds nu av svenska tränare. Förutom Janne Andersson i Sverige och Ericson i Färöarna återfinns Lars Lagerbäck i Norge och Erik Hamrén i Island.

Publicerad: