Andersson slog Johaug – vann ändå inte

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Ebba Andersson. Arkivbild.

Fyra tiondelar var allt som skiljde Ebba Andersson från första världscupsegern i karriären.

Men hon slog i alla fall storfavoriten Therese Johaug.

– Att varken Therese eller Ingvild är på pallen, och att det i stället är vi tre, det var det nog inte många som hade kunnat sia om på förhand, säger Andersson efter sin tredje pallplats i Tour de Ski.

Det var länge sedan man såg en så genomglad prispall efter ett världscuplopp i längdskidor. Norskan Astrid Uhrenholdt Jacobsen, 32, tog sin första individuella världscupseger på fem år när hon spurtade ner Ebba Andersson och tyskan Katharina Hennig i masstarten, 10 km klassisk stil, i italienska Val di Fiemme.

För Hennig var det karriärens första pallplats i världscupen och på presskonferensen efter loppet lutade sig Ebba Andersson över till en glädjerusig Hennig och sade:

– Jag vet hur du känner dig. Första gången är något speciellt.

"Det lockar mest"

Den 22-åriga svenskan tog sig upp på pallen för första gången redan förra vintern. Men fredagens andraplats – hennes tredje topp tre-placering under årets Tour de Ski – var ännu ett bevis på att hon är tillbaka på allvar efter vinterns efterhängsna knäskada.

– Den här pallplatsen känns också väldigt speciell. Jag är fortfarande glad för varje pallplats som jag kan knipa. Men när det sker första gången så känns det som att man har klarat av att bryta en barriär, för det är en skillnad på att vara trea och fyra, säger Andersson.

I mål var hon tätt bakom Jacobsen, och till slut bara 0,4 sekunder från en annan milstolpe: första individuella världscupsegern.

– Om det är en barriär mellan att vara trea och fyra så är det absolut ytterligare ett steg från att vara tvåa eller trea till att faktiskt vinna. Det är det som lockar allra mest just nu. Förhoppningsvis lyckas jag vara starkast någon annan gång, det är det jag jobbar för, säger Andersson.

Johaug ramlade

Det var ett dramatiskt lopp med många incidenter, stora som små. Therese Johaug missade överraskande nog pallen och slutade fyra. Norskan – som har dominerat fullständigt i distansloppen sedan comebacken i november 2018 – ramlade efter fem kilometer, i den kurviga nerförskörningen in mot stadion, och tappade mark.

– Jag kände mig bra från start, men lyckades klanta till det. Jag tror att jag hamnade i lite lössnö och halkade. Det är synd, men det är sådant som händer. Jag hade inte dagen, det fungerade inte helt tekniskt heller, säger Johaug till NRK.

Även Ingvild Flugstad Østberg hade problem. Den regerande mästaren gick omkull, bröt staven strax före upploppet och slutade femma.

– Att varken Therese eller Ingvild är på pallen, och att det i stället är vi tre, det var det nog inte många som hade kunnat sia om på förhand, säger Ebba Andersson.

Jagar pallplats i touren

Andersson är femma i Tour de Ski-sammandraget, 38 sekunder bakom ledande Johaug. Upp till ryskan Natalja Neprjajeva på tredje plats har hon dock bara sex sekunder inför de två avslutande etapperna: klassisk sprint på lördag och sedan masstarten uppför klassiska Alpe Cermis på söndag.

– Det kommer att bli väldigt spännande. Först och främst gäller det att göra en bra sprint och så får vi se hur det slutar sedan uppför Alpe Cermis. Det är klart att det är inspirerande.

Jonna Sundling blev näst bästa svenska på nionde plats. Charlotte Kalla fick nöja sig med 14:e plats, nästan 40 sekunder efter vinnaren Uhrenholdt Jacobsen.

Publicerad: