IKO sparkar Åhlund – spelarna rasande

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Oskarshamn sparkar tränaren Håkan Åhlund. Arkivbild.
Foto: Erland Segerstedt/TT
Oskarshamn sparkar tränaren Håkan Åhlund. Arkivbild.

SHL-nykomlingen och nästjumbon Oskarshamn sparkar tränaren Håkan Åhlund.

Ett beslut som väcker starka reaktioner i spelargruppen.

– Behandlingen av Håkan är under all kritik, säger Filiph Engsund till Aftonbladet.

Både Expressen och Aftonbladet har de senaste dagarna uppgett att Håkan Åhlund skulle sparkas som tränare i Oskarshamn. För en tid sedan avslöjade Aftonbladet att Åhlund, som gjorde succé då han i fjol tog upp laget i SHL, slutar efter den här säsongen.

"Vår ambition har hela tiden varit att Håkan skulle fortsätta leda laget resten av säsongen. De senaste dagarnas uppgifter i media har dessvärre skapat ett fokus på Håkan i stället för på laget och därför har jag tillsammans med styrelsen beslutat att det här är den bästa lösningen för IK Oskarshamn under rådande omständigheter", säger Oskarshamns general manager Thomas Fröberg enligt ett pressmeddelande.

"Horribelt"

Nu uttalar sig flera av Oskarshamns spelare kritiskt mot beslutet att låta Åhlund gå.

– Behandlingen av Håkan är under all kritik, det är inget jag och gruppen står för. Jag tycker att beslutet är horribelt. Jag känner att jag själv och gruppen har blivit förbigående angående allt som hänt, vi har inte fått vara med i beslutet, och det är jag förbannad över, säger forwarden Filiph Engsund till Aftonbladet och fortsätter:

– Alla skriverier om att det pågått mobbning anser jag inte stämmer, det är högt i tak i vårt lag, som det är i alla lag, men vissa kan inte ta det tydligen. Håkan är inte en mobbare, han är en bra människa.

Även backen Oskar Nilsson ställer sig bakom Åhlund och säger till samma tidning:

– 18 av 22 spelare står inte bakom beslutet. Jag känner mig sviken, arg och faktiskt ledsen. Håkan är VÅR ledare.

Lagkaptenen Jonas Engström till Aftonbladet:

– Agerandet är pinsamt och fegt och jag tycker att de ansvariga för hela den här cirkusen borde träda fram och ta ansvar, för de vet precis vilka de är.

Johnsson huvudtränare

Assisterande tränaren Fredrik Hallberg blir kvar i klubben med ansvar för spelsystemet. Per-Erik "Perra" Johnsson plockas in som huvudtränare och Jeff Jakobs, som tidigare under säsongen sparkades från allsvenska Mora, blir också assisterande tränare.

Johnsson, 61, har inte haft något tränarjobb sedan han fick lämna Leksand efter degraderingen från SHL 2016-2017. Då hade han säsongen innan fört upp laget i högsta serien. Han har tidigare vunnit två SM-guld med Färjestad.

Johnsson står i båset i lördagens bortamatch mot Rögle. Oskarshamn ligger på kvalplats i SHL och har fem poäng upp till strecket.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Per-Erik Johnsson ledde fredagens träning.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN