Spricka i Uefa – toppchef lämnar i protest

Henrik Skiöld/TT

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2024-01-25

Uefa skakas av en maktkamp.

Fotbollschef Zvonimir Boban säger upp sig i protest mot att förbundets ordförande Aleksander Ceferin vill ändra stadgarna för att kunna sitta kvar längre.

”Att sitta kvar hade varit att gå emot alla mina principer och värderingar”, skriver kroaten i ett uttalande.

Allt står inte rätt till i den europeiska fotbollens främsta maktcentra. Ceferin möter opposition och då inte bara från den före detta kroatiske storspelaren Boban. Även engelsmannen David Gill är mycket kritisk mot Ceferins strävan att sitta längre än vad stadgarna tillåter.

Det har föreslagits, med Ceferins medgivande, att slovenen ska få sitta kvar längre än tolv år som ordförande i det europeiska fotbollsförbundet Uefa. Detta eftersom hans tre första år var på den sparkade Michel Platinis mandat.

Detta motsätter sig Zvonimir Boban, som varit fotbollschef på Uefa i tre år.

”Att vara del av detta går emot alla principer och värderingar som jag helhjärtat tror på och står för”, skriver Boban i ett uttalande som nyhetsbyrån AP tagit del av.

”Det är med sorg och tungt hjärta, men jag hade inget annat val än att lämna Uefa. Jag försöker inte vara någon slags hjälte, särskilt som jag inte är ensam här om dessa tankar”.

Om Uefas exekutiva kommitté klubbar igenom förslaget vid sitt möte i Paris den 8 februari innebär det att Ceferin kan kandidera vid ordförandevalet 2027 och sitta på posten i 15 år i stället för tolv.

”Trots att jag har uttryckt min djupaste oro och totala ogillande, anser Uefas ordförande inte att det finns några juridiska problem med de föreslagna ändringarna, än mindre några moraliska eller etiska sådana”, skriver Zvonimir Boban.

Det är inte bara en eventuell Ceferin-förlängning som skapat oreda och kaos på Uefa den senaste tiden.

I höstas stod Uefa bakom sin vice ordförande Luis Rubiales efter kysskandalen i damernas VM, där spanjoren kysste en spansk spelare utan tillåtelse. När Rubiales sedan avgick tackades han i ett uttalande utan ett enda stöttande ord till Jennifer Hermoso. Och det var i stället Internationella fotbollsförbundet som stängde av Rubiales.

Uefa gick också på tvären mot majoriteten av medlemsförbundens ställningstagande mot Ryssland. Uefa ville utreda om ryska ungdomslag skulle få vara med i europeiska turneringar, trots att rysk fotboll är avstängd på grund av invasionen av Ukraina. Förslaget drogs tillbaka efter ett par veckor, men under tiden tvingades den svenske vice ordföranden Karl-Erik Nilsson att avgå som ordförande i Riksidrottsförbundet eftersom han i Uefa inte markerade den svenska hållningen att Ryssland fortsatt ska vara avstängt.