Ödesmatch väntar Norge: "Nu är nerverna borta"

Rico Liljedahl/TT

Publicerad 2023-07-24

Vinna eller försvinna.

Det är sannolikt vad som gäller för det norska landslaget inför ödesmatchen mot Schweiz.

– Vi har satt oss i ett svårt läge, men det vänder snabbt, säger storstjärnan Ada Hegerberg.

OS-guld, VM-guld och dubbla EM-guld. Historiskt sett är Norge en stormakt inom damfotboll.

Pressen är därför extra stor på norskorna som ska möta Schweiz i nyzeeländska Hamilton på tisdag.

En förlust innebär sannolikt att Norge är utslaget redan innan den sista gruppspelsomgången – vilket aldrig tidigare hänt ett norskt seniorlandslag i ett VM, EM eller OS.

– Vi har mycket tro på oss själva. Det gäller att sänka axlarna och sedan tar vi oss ur det här. Det ska vi göra med seger i de två kommande matcherna, säger storstjärnan Ada Hegerberg till NTB.

Gått utför

Sedan EM-silvret i Sverige 2013 har det gått snabbt utför för det norska landslaget. Tre raka OS har spelats utan norskt deltagande, i EM har man åkt ut i gruppspelet två slutspel i rad och i VM har man som bäst tagit sig till kvartsfinal.

Utöver det har Hegerberg bojkottat landslaget.

2017 valde hon att lämna eftersom hon helt enkelt ansåg att landslagsledningen inte höll måttet. Ett par månader senare utsågs hon till världens bästa fotbollsspelare.

Hederbergs bojkott varade fram till 2022. Men trots att den tidigare Ballon d'Or-vinnaren gjorde comeback gick det inte bättre. I EM förra sommaren blev det både rekordförlust mot hemmanationen England (0–8) och uttåg i gruppspelet, vilket resulterade i att svenske förbundskaptenen Martin Sjögren fick sparken.

”Mycket positivitet”

Att Hegerberg själv inte har gjort mål i ett EM- eller VM sedan 2015 gör inte saken bättre.

– Det viktigaste är att vinna i morgon. Jag lutar mig mot min erfarenhet och försöker leda med mycket positivitet. Saker och ting blir väldigt allvarliga vid sådana här tillfällen och ibland måste vi ta bort pressen lite och försöka njuta av fotbollen. Vi har kvalitet för att prestera på hög nivå, säger Hegerberg.

VM 2023 i Australien och Nya Zeeland började med ett fiasko efter förlust, 0–1, mot Nya Zeeland. Dessutom blev laget sågade längs fotknölarna av den inhemska pressen.

– Det är mycket sorgligt. Det är inte bara vi som har hjärtat i halsgropen, utan spelarna också, sade NRK:s fotbollsexpert Aleksander Schau.

Varnar Schweiz

Ett svårt norskt läge i VM? Ja. Omöjligt? Nej.

Norge, som är rankade på en tolfteplats i världen, möter Schweiz (20:e) och därefter avslutar de gruppspelet med att möta Filippinerna (46:e).

– Jag tror inte att vi presterar två gånger som vi gjorde förra gången. Nu är nerverna borta och vi vet vad vi ska göra. Schweiz kommer att möta ett annat Norge än vad Nya Zeeland gjorde, säger förbundskapten Hege Riise.