TT-Sport

Svensken kan mista tå efter köldskada

Av: 

TT

Flera skidåkare fick svåra förfrysningsskador under ett långlopp i Schweiz i helgen. Bilden är från ett annat långlopp, Vasaloppet. Arkivbild.
Flera skidåkare fick svåra förfrysningsskador under ett långlopp i Schweiz i helgen. Bilden är från ett annat långlopp, Vasaloppet. Arkivbild.

TT-SPORT

Den svenska långloppsåkaren Michael Eklöf riskerar att bli av med sin stortå efter köldskadan som skidåkaren fick i Ski Classic-loppet La Diagonela i helgen.

– Skadan sitter djupt i tån och läkarna säger att de inte vet om den går att rädda. Den kan ruttna av sig själv, säger Eklöf till NRK.

– Om jag förlorar den, det vore för djävligt. Jag har väldigt ont.

Även tysken Patrick Ottilinger riskerar att mista två fingrar på grund av köldskadorna under loppet i Schweiz.

Bättre gick det för den svenska långloppsstjärnan Britta Johansson Norgren, även om hon fick uppsöka sjukhus efter att ha förfrusit flera tår.

Fransmannen Thomas Joly fick relativt svåra köldskador på fingrarna och läkarna anser att hans säsong är över.

Ski Classic-chefen David Nilsson säger till NRK att enligt reglerna kan juryn göra ändringar av lopp, eller ställa in dem, om det är mer än 25 minusgrader under större delen av loppet. Han säger dock att prognosen före La Diagonela visade på 22, 17 och 13 minusgrader vid depåerna.

– Utifrån det perspektivet är reglerna klara och juryn tog ett riktigt beslut. Sen är det viktigt att skidåkarna anpassar kläderna till förhållandena. De lag som var bra förberedda klarade sig också bra, säger han.

Publisert: