SOK:s målsättning: Tio OS-medaljer

Karl Sundström/TT

Publicerad 2024-07-03

Tio OS-medaljer. Det är målsättningen från Sveriges olympiska kommitté (SOK) inför sommarens OS i Paris.

– Vi har goda förhoppningar om att målet ska kunna uppnås, säger truppchefen Peter Reinebo.

På senaste sommar-OS – 2021 i Tokyo – blev det nio svenska medaljer. Det var en medalj mer än vad SOK hade som målsättning då.

Nu riktas blickarna mot OS i Paris – och då både hoppas och tror SOK på mer.

Reinebo fastslår att han tycker att Sverige har en lite starkare trupp nu jämfört med vid senaste sommar-OS. Något som ligger till grund för målsättningen.

”Truppen är lite starkare”

– Truppen är lite starkare på pappret än vad den var inför Tokyo. Då satte vi ett mål som vi överträffade. Det blev ju nio medaljer då varav tre guld, säger Reinebo.

Han fortsätter:

– Det som är fallet nu är att statistiken på våra toppositioner är lite starkare än inför Tokyo. Så därför finns det en god grund för att sätta medaljmålet tio. Då förutsätter det att vi har ett bra utfall och det har vi haft de senaste spelen.

Förhoppningarna om att lyckas är goda.

– Tio medaljer kräver ett riktigt bra utfall och att flera av våra absolut resultatstarkaste har fått till det – och det har de fått förut. Vi har goda förhoppningar om att målet ska kunna uppnås.

”En spännande blandning”

Under onsdagen kompletterades också OS-truppen med sju ytterligare namn. Brottaren Johanna Lindborg får en plats efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) inte godkänt att belarusiskan Veranika Ivanova får delta under neutral flagg.

Dessutom har sex friidrottare tagits ut via det så kallade framtidskriteriet: Julia Henriksson, Nora Lindahl, Erik Erlandsson, Samuel Pihlström, Maja Åskag och Caisa-Marie Lindfors.

Just nu är det 117 svenska idrottare som har tagits ut till OS. Truppen ska kompletteras med både ett ekipage och ett reservekipage i dressyr. Det är också möjligt med någon till uttagning innan deadline den 8 juli.

Vad tycker du utmärker den svenska truppen?

– En spännande blandning av flera unga aktiva i häftig utveckling och sedan några aktiva som har stor rutin och flera mästerskapsframgångar bakom sig. Den mixen är stark. Vår storlek på truppen är ungefär som de tidigare spelen, säger Reinebo.