Spansk Champions League-kamp in till målsnöret

Av:  Lasse Mannheimer/TT

Esther González, i svart, har varit en av Real Madrids viktigaste spelare den här säsongen. På söndagen gjorde hon sitt 14:e mål för säsongen när hennes 1–0 gav tre poäng borta mot Alavés. Arkivbild.
Esther González, i svart, har varit en av Real Madrids viktigaste spelare den här säsongen. På söndagen gjorde hon sitt 14:e mål för säsongen när hennes 1–0 gav tre poäng borta mot Alavés. Arkivbild.

Atlético Madrid behåller greppet, strax före Granadilla.

Men Esther González såg på söndagen till att också Real Madrid flåsar lokalrivalen i nacken.

När spanska ligan går mot sitt slut är kampen om den åtråvärda tredjeplatsen stenhård.

Det är inte i den absoluta toppen som spänningen har funnits i den spanska fotbollens högstaliga den här säsongen. Fridolina Rolfös Barcelona har vunnit alla matcher och lade tidigt vantarna på mästerskapsbucklan.

I fajten strax därbakom är det desto mer intressant.

Real Sociedad har med sina 59 insamlade poäng på 27 matcher troligen gjort tillräckligt för att kunna hålla undan som tabelltvåa. Men med tre omgångar kvar är kampen om tredjeplatsen allt annat än avgjord.

Lindahl på bänken

Där sitter Atlético Madrid fortsatt i förarsätet efter söndagens klara 3–0-seger hemma mot Athletic Bilbao. Svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, liksom unga ytterbacken Hanna Lundkvist, fick dock nöja sig med att sitta på bänken matchen igenom.

Segern innebär att Atlético går upp som trea på 53 poäng, lika många som Granadilla på fjärde plats har men med betydligt bättre målskillnad. Att bli trea är av stor vikt, då det innebär en plats i Champions League nästa säsong.

Fjortonde ligamålet

Men det är inte bara Granadilla som hotar Atlético. Även lokalrivalen Real Madrid vill hemskt gärna ha den där tredjeplatsen.

Borta mot Alavés på söndagen dominerade Real, med Kosovare Asllani i startelvan, men länge utan att få utdelning. Det löste sig dock i den 62:a minuten, när gästerna elegant spelade sig igenom motståndarförsvaret till ett friläge för Esther González. Den spanska landslagsanfallaren var stensäker när hon rullade in sitt 14:e ligamål för säsongen, vilket gav en viktig 1–0-seger för Real.

Real Madrid är femma i tabellen, tre poäng bakom Atlético och Granadilla, men med en match ytterligare kvar att spela.

Publisert: