Beslutet: Lika distanser för damer och herrar

Av:  Anton Johansson/TT

Frida Karlsson. Arkivbild.
Frida Karlsson. Arkivbild.

Internationella skidförbundets längdkommitté är överens.

Man vill införa lika långa distanser för damer och herrar.

– Det är en historisk händelse att vi äntligen kan ha jämlika distanser i längdskidor, säger svenske längdchefen Lars Öberg till TT.

Att manliga och kvinnliga längdåkare ska åka lika långa distanser har varit på tapeten länge. Bland andra har flera svenska stjärnor varit för en ändring.

– Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som oss i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande, sade Frida Karlsson till TT förra året och fick medhåll av Linn Svahn.

– Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna.

Långt möte

Fis längdkommitté hade under onsdagen ett möte där man nu har tagit ett beslut om att vilja införa lika långa distanser för damer och herrar.

– Det är ett viktigt och historiskt beslut, säger ordföranden Vegard Ulvang enligt norska tidningen Dagbladet.

Ingen stor övervikt

Dagbladet skriver att 57 procent sade ja, bland annat Sverige, och 36 procent sade nej till förslaget medan resten valde att inte rösta. Förslaget ska formellt klubbas igenom på Fis-kongressen 25-26 maj, men det är ytterst ovanligt att man går emot längdkommittén.

– Vi förutsätter att de inte gör det den här gången heller, säger svenske längdchefen Lars Öberg som deltog på mötet.

Om beslutet blir ett faktum efter Fis-kongressen nästa vecka kommer de gemensamma distanserna att börja implementeras i världscupen nästa säsong. Däremot kommer det inte att ske under VM i Planica i februari 2023.

– Om det faller väl ut i världscupen är tanken att implementera det fullt ut i på VM i Trondheim 2025, säger Öberg.

Publisert: