Kom ut som gay – rädd för att spela VM i Qatar

Av:  TT-AFP

Australiens Josh Cavallo kom nyligen ut som homosexuell. Arkivbild.
Australiens Josh Cavallo kom nyligen ut som homosexuell. Arkivbild.

Josh Cavallo blev den förste manliga professionella fotbollsspelaren att komma ut som homosexuell på över 30 år.

Nu erkänner mittfältaren att han skulle vara rädd för att spela VM i Qatar 2022.

– Det gör mig ledsen, säger han.

21-åringen har spelat i det australiska U20-landslaget, men ännu inte fått chansen i A-landslaget

Han är dock inte säker på att han skulle ta chansen även om han blir uttagen i Australiens VM-trupp om landet kvalar in till mästerskapet i Qatar. Anledningen är att homosexualitet är olagligt i landet och kan leda till fängelse i upp till sju år.

– Det är något jag är rädd för, och jag skulle inte vilja åka till Qatar på grund av det, säger han.

– Det gör mig ledsen. I slutändan är VM förlagt i Qatar, samtidigt som en av de största prestationerna som professionell fotbollsspelare är att spela för sitt land. Att veta att det sker i ett land som inte stöttar homosexuella och som utsätter våra liv för fara, det skrämmer mig och får mig att omvärdera – är mitt liv viktigare än att göra något som är väldigt bra för min karriär?

Alla är välkomna

I en rapport av Ilga, en global paraplyorganisation för runt 1 500 hbtq-organisationer runt om i världen, sade källor att dödsstraff eventuellt kan användas som bestraffning för homosexuellt sex i Qatar.

Den qatariske VM-chefen Nasser al-Khater har tidigare försäkrat alla människor att det inte är någon fara att åka till landet.

– Jag kan försäkra alla supportrar, oavsett kön, sexuell läggning, religion eller ras att Qatar är ett av de mest säkra länderna i världen – och de är alla välkomna hit, sade han 2019.

Joyce Cook, Fifas chef för socialt ansvar och utbildningsfrågor, har sagt att förbundet ska se till att det blir ett inkluderande mästerskap.

– Vi kommer att få se progressiva förändringar i alla aspekter, och regnbågsflaggor och regnbågströjor kommer att välkomnas på arenorna – det är givet. De (Qatar) förstår att det är vår hållning, sade hon i december 2020.

Hyllades av Zlatan

Josh Cavallo blev den förste manliga professionella spelaren att komma ut som homosexuell sedan britten Justin Fashanu 1990. Adelaidespelaren har sedan hyllats världen över – bland annat av Zlatan Ibrahimovic.

”Du är en vinnare. Fotboll är för alla. Stor respekt”, skrev den svenske anfallsstjärnan på Twitter.

Australien ligger tvåa efter Saudiarabien i sin grupp i det asiatiska VM-kvalet. De två första nationerna går direkt till VM.

Publisert: