Glödhet Engqvist fruktade för karriären

TT-SPORT

Ishockey. Han har varit en av SHL:s hetaste spelare - bara ett år efter den svåra hjärnskakningen.

När det var som värst fruktade Andreas Engqvist, 29, att karriären skulle vara över.

– Ja, till en början var det verkligen tungt, säger Djurgårdsforwarden som gör comeback i landslaget i OS-genrepet Channel One Cup.

Engqvist har haft en framgångsrik höst i återkomsten till Djurgården och ligger bakom lagets förvandling från botten- till topplag.

Den senaste tiden har han dessutom gått från bra till glödhet efter den knäskada som höll honom borta tre veckor i november och gjorde att han missade Karjalaturneringen.

Efter återkomsten har Engqvist öst in elva poäng, fyra mål och sju assist, på sex matcher.

– Jag missade ju i stort sett hela förra året så jag visste ju att man skulle komma in i det mer och mer ju längre säsongen gick. Det är skönt att knäskadan inte påverkade mig så mycket i spelet, säger han efter landslagets sista träning på Hovet innan avresan till Moskva.

Slut i september

Kontrasterna kunde knappast ha varit större. För drygt ett år sedan kretsade tankarna kring om han skulle komma tillbaka till hockeyn över huvud taget.

– Det var så klart tungt, men jag kände ändå att jag hamnade i bra händer med behandling och att jag blev bättre. Men det var tunga perioder i början. Det var väl runt den här perioden i fjol som man började känna sig bättre och suget efter hockeyn kom tillbaka, säger han.

Engqvist åkte på hjärnskakningen redan i september efter tolv matcher med sitt KHL-lag Salavat Julajev. Det skulle inte bli mer spel under säsongen.

– Det var ganska sent som beskedet kom att jag inte fick vara kvar, och då kändes det klokt att satsa mer på den här säsongen i stället för att kanske gå på för tidigt och pressa kroppen. Så i slutändan var det bra att det blev som det blev, säger han om sin långa vila.

– Nu känns det bra och jag har inte haft några känningar alls.

Rubriken klar

I landslaget har Djurgårdscentern parats i hop i en intressant kedja med Linus Omark, Salavat Julajev, och Viktor Stålberg, som återfinns i schweiziska Zug efter flytten från NHL.

Eller som förbundskapten Rikard Grönborg uttrycker det, en uggla, en antilop och så gubben i lådan.

– Det är roliga olikheter på alla tre. Engqvist är väl lite ugglan, Omark är gubben i lådan och Stålberg står för farten och snabbheten som en antilop. Där fick ni rubriken, skrattar Grönborg till journalisterna.

Andreas Engqvist har aldrig spelat en OS-turnering. Knepet att nå Pyeongchang är att tänka bort OS helt och hållet.

– Det är tuff konkurrens, man får försöka att inte tänka så mycket på OS. Bara köra sitt spel och det man är bra på, så får man se hur långt det räcker. Det är kul att vara med här och få visa upp sig, säger han.

TT