"En katastrof för damfotbollen"

Publicerad 2017-10-19

Fotboll. Den inställda VM-kvalmatchen mot Sverige är en katastrof för damfotbollen i Danmark, säger Jette Andersen, ordförande i Champions League-laget Fortuna Hjørring.

– Damfotbollen kommer att sättas många år tillbaka i tiden, säger hon.

Fortuna, som nyligen åkte ut i 16-delsfinal i Champions League, har gått i bräschen inom dansk klubbfotboll för att lyfta damfotbollen i landet. Nu är klubbens ordförande Jette Andersen orolig över att utvecklingen kommer att gå bakåt.

"Inte leva med"

– Tänk om vi inte kommer att ha ett landslag de kommande åren. Damfotbollen kommer att sättas många år tillbaka i tiden. Det är ovärdigt, säger Andersen till danska TV2 Nord.

– Jag tycker att det är en katastrof för damfotbollen att matchen inte spelas. Det här kan dansk damfotboll inte leva med.

"Den danska befolkningen är splittrat i sympati och antipati för DBU (danska fotbollsförbundet) och spelarföreningen", skriver Troels Bager Thøgersen, chefredaktör för den danska fotbollstidningen Tipsbladet, i en krönika. Han menar att de båda aktörerna har offrat damlandslaget i en större kamp om bland annat pengar.

– Det är två parter som känner mycket för sin egen sak. Det finns mer än bara pengar i detta, även om det betyder mycket, säger Troels Bager Thøgersen till TV2.

"Behålla integriteten"

Det är i nuläget oklart vilka påföljder Uefa utdömer för den inställda matchen. Europeiska fotbollsförbundet öppnar ett disciplinärende tidigast under fredagen.

– Jag tror inte att det är någon i Uefa eller Fifa som tycker att det är jättekul att utestänga Danmark från ett VM-kval. Men de måste också behålla integriteten för sin turnering. Det är ganska allvarligt att inte ställa upp med ett landslag i ett VM-kval, säger Troels Bager Thøgersen.

TT