TT-Sport

Maze tillbaka i vinnarspåret

TT-SPORT

Alpint. Från överlägsen vinnare till frustrerad jägare över en sommar. Och sedan tillbaka till vinnare.

Nu utesluter Tina Maze inte att det kan bli fem VM-medaljer i Beaver Creek.

– Jag vet att jag kan klara det, säger slovenskan efter VM-guldet i störtlopp.

Förhandsfavoriten Lindsey Vonn fick nöja sig med femteplatsen. Den svenska outsidern Kajsa Kling blev inte bättre än 18:e.

I stället var det Tina Maze som fick på ett närmast perfekt åk. Slovenskan missade super-G-guldet med tre hundradelar, men fick nu revansch på österrikiskan Anna Fenninger - med två hundradelars marginal.

Schweiziskan Lara Gut slog sig in på bronsplats.

– Jag gjorde ett misstag, så jag var säker på att det inte skulle vinna, säger Tina Maze, som nu är uppe i tolv VM- och OS-medaljer.

– Hade det varit perfekt hade det varit ännu bättre. Men det blev ju guld.

"Fruktansvärt" år

Säsongen 2012-2013 var Tina Maze på pallen i 24 av 35 tävlingar och vann den totala världscupen med utklassningssiffror.

Säsongen efter blev betydligt tyngre. Pallplatserna sjönk till bara sex och även om OS i Sotji blev en succé med två guldmedaljer grinar slovenskan illa när säsongen kommer på tal.

– Det var fruktansvärt, berättade Maze för TT i höstas.

– Jag satsade allt på OS, det var mitt mål. Men det svåra var att ta sig dit, att köra igenom alla tävlingarna bara för att behålla ett bra startnummer. Det var jobbigt. Men jag behövde ta mig igenom det.

TT: Hur svårt var det att försöka förbättra en nästan perfekt säsong?

– Ja, det var en stor läxa för mig. Den säsongen... den var nästan för bra. Det har varit konstigt. Kanske kan jag göra en sådan säsong till. Men det är svårt att vara så bra.

Lärdomen satt som den skulle. Maze har redan haft fler pallplatser än på hela förra säsongen och nu två VM-medaljer i Beaver Creek - med tre grenar kvar.

– Fem medaljer är möjligt. Men det är ingen idé att tänka på det, säger hon.

Kling besviken

För Kajsa Kling slutade dagen i stor besvikelse. Svenskan hade hoppats på en förbättring jämfört med åttondeplatsen i super-G-tävlingen men slutade på 18:e plats. De exakta tankarna som gick genom huvudet efter målgång håller hon för sig själv.

– Sådana ord kan jag inte yttra här. Usch, säger svenskan.

– Jag kom aldrig in i det. Det hackade och slog ganska mycket, sedan klev jag inte på riktigt.

Hur det blir med superkombinationen på måndag återstår att se. Lindsey Vonn har samtidigt redan bestämt sig för att ställa upp.

Vonn, bronsmedaljör i super-G, har inte släppt tanken på ett guld på hemmaplan.

– Jag har två chanser kvar, superkombinationen och storslalomen. Och även om mina chanser där är små ska jag ge 110 procent och hoppas på ett mirakel, säger amerikanskan.

TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport